TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, kentsel dönüşüm, ulaşım, bina envanteri konuları içeren Adana sorunları hakkında basın açıklaması yaptı.
Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle kentsellerimizdeki yaşam kalitesinde mesafe kat edilmesinin bekleneceğini söyleyen Aksungur, ancak ülkemizde 21 yıldır iktidar olan anlayışın inşaat odaklı, insanı, doğayı, çevreyi korumayan uygulamaları sonucu kentlerimizdeki yaşamın istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.
Aksungur aynı zamanda, kentlerimizin; plansız, sağlıksız büyüme sonucu ulaşım, enerji, su, çöp, atık su gibi teknik altyapı hizmetlerinde yetersiz; kültür, eğitim, sağlık konularında gelişme kaydedemeyen ve yeşil alanların giderek azaldığı bir konumda olduğunu ilave etti.
ASGARİ ÜCRETLİNİN ve EMEKLİNİN ÖMRÜ EV ALMAYA YETMİYOR ARTIK
Kentleşmede yaşanan bu sorunların yanı sıra, vatandaşlarımızın Cumhuriyet tarihinin en hızlı fakirleşme sürecini yaşadıklarını, çarşı pazar alışverişlerinin cep yaktığını belirten Aksungur; “Barınma konusuna gelirsek; emek geliri ile konut sahibi olmak bir hayal artık. Asgari ücretlinin de emeklinin de ömrü ne yazıktır ki ev almaya yetmiyor. Artan fahiş kiralar da vatandaşların çaresizliğini artırmaktadır” dedi.
Demokratik hakların da her geçen gün daha da kısıtlanmasıyla karşı karşıya olunduğunu söyleyen Aksungur, açıklamasına şöyle devam etti: “En ufak bir karşı çıkış bile en ağır cezaya tabi olabilmekte, hatta iktidarın radarına takılanların varlıkları bile başlı başına gerekçesiz cezaevine gönderilmeye yetmektedir.
ADANA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI AKAMETE UĞRAMIŞTIR
Kentimize gelecek olursak; Adana olarak pek çok sorunla karşı karşıyayız. Bunların en önemlilerinin arasında kentsel dönüşüm konusu bulunmaktadır. İktidarın ülkeyi sürüklediği açmaz bu konuya da sirayet etmiş, kentsel dönüşümle ilgili çoğu çalışma kentimizde akamete uğramıştır.
Seyhan İlçesinde Hürriyet, Döşeme, Bey, Şehit Duran mahallelerinde kentsel dönüşüm iptal edilmiş; ihaleyi kazanan müteahhitlerin iki kez işi tasfiye ettiği Barbaros Mahallesi ise yeni bir ihale aşamasındadır. Yine millet bahçesi olarak projelendirilen eski stadyum alanındaki çalışmalar durduğu için devam edilebilmesi için yeni bir ihale sürecine girilmiştir.
Kıyıboyundan söz edecek olursak, geçen dönemin Büyükşehir Yönetimince ilan edilen Özel Proje alanında pek çok yıkım yapılmış, ancak hiçbir çalışma olmadığından ciddi mağduriyetlere yol açılmıştır.
Cemalpaşa, Reşatbey, Kurtuluş mahallelerinde parsel ölçeğinde başlayan birçok proje; imar durumu, müteahhit ve ekonomik kriz gibi nedenlerle ya yarım bırakılmış ya da hiç başlayamamıştır.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu ise başlanalı epey olmasına rağmen halen bitirilemedi, bu bölgede trafikte çile çeken vatandaşların sabrı ise bitmek üzeredir. Özellikle Şehir Hastanesi, Balcalı Hastanesi, Adliye, ÇÜ, ATÜ, Stadyum gibi kamu binalarının bu bölgede yoğunlaşmış olması ulaşım açısından durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Ambulansların hastanelere zamanında ulaşmasını da engelleyen bu duruma bir an önce son verilmelidir.
Yarım kalan projeler, şantiyeye dönen kent alanları hiç bir Adanalının isteyeceği bir durum değildir. Kentte yaşayanlar, her an kentin sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ancak bu sorunların eziyetini çekenler, kentin bugünü ve geleceği hakkında söz sahibi olamamaktadır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM MEVZUATI REEL KOŞULLARA GÖRE YENİLENMELİDİR
Ülkenin getirildiği ekonomik koşullar altında yetersiz kalan, evi yıkılan kat maliklerine verilen halihazırdaki bin 500 TL kira yardımı ve her geçen gün artan inşaat maliyetleriyle, kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilebilmesi neredeyse imkansız haldedir. Bu nedenle kentsel dönüşümle ilgili mevzuatın bir an önce reel koşullara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bir deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğiyle bunun ne kadar elzem olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Ayrıca kentimizde mevcut binaların envanterinin oluşturulması da bu çalışmaların önemli bir parçası olacaktır. Var olan yapı stokumuzun bir filminin çekilmesi demek olan bu çalışmanın can ve mal güvenliğimiz açısından önem arz ettiğini söylemeliyiz.
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak biz buradayız, ülkemizi, kentimizi seviyoruz. Daha yaşanır bir Adana için, mesleki bilgilerimizle, örgütsel varlığımızla, çalışmalarımızla, araştırmalarımızla kentimize hizmet vermeye, görüş ve önerilerimizi sunmaya devam edeceğiz.”