Kuraklık, Toprak Verimliliği ve Erozyon, Su Kaynaklarında Azalma, Aşırı Yağış, Doğal Bitki Örtüsü Değişimi, Bitki Besin Maddeleri Noksanlığı, Hastalık ve Zararlılar vb. şeyler küresel ısınmanın birer sonucu. Tüm bunlar, tarım sektörünü sekteye uğratıp üreticiyi ciddi zarara sokuyor.  Küresel ısınmanın tarıma olan etkisi, üreticinin yaşadığı zorluklar ve olası çözümler ile ilgili Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, düşüncelerini çukurovametropol.com.tr ile paylaştı.

Başkan Girmen, küresel ısınmanın Adana havzası üzerinden tüm dünyaya etkisini şu şekilde ifade etti: “Küresel ısınma sadece Adana'yı etkilemiyor. Küresel ısınma bütün dünyayı etkiliyor. Tabii, ilk etkilenen bölgelerin başında tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı Adana gibi yerler geliyor. Mevsim dışı aşırı sıcaklar tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Tarımsal üretimin bu küresel ısınmadan etkilenmemesi mümkün değil.”

Burak Cem Tahiroğlu’na Önemli Görev Burak Cem Tahiroğlu’na Önemli Görev

Tarım Sektörü Büyük Zarar Görüyor

Küresel ısınmanın tarıma olan zararından bahseden Girmen, “İklimsel kriz en fazla tarım sektörünü olumsuz etkiliyor.  Bu da doğal olarak ürünlerin yetişme dönemlerini ve üretim miktarlarının azalmasına varana kadar birçok sonucu beraberinde getiriyor. Bunların dışında kalite kaybı da oluşuyor. Artan nüfusu göz önüne aldığınızda, buna paralel gıda ihtiyacı da artıyor. Ancak gıda üretimi nüfusun artışıyla aynı oranda artmazsa sıkıntılı bir süreç başlar” dedi.

“Devletlerin Büyük Organizasyonları Gerekiyor”

Üreticinin tarım için yaptığı masrafların giderek bir arttığını vurgulayan Girmen, “Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için birtakım tedbirler alınması gerekiyor. Bu da artık devletlerin yapacağı büyük organizasyonlar ile mümkün olacaktır. Tarımsal zararlar ve hastalıklarla ilgili şu an herhangi bir mücadele söz konusu değildir. Küresel ısınmanın zararları üretim miktarını ve kalitesini etkiliyor. Önce bunu çözmemiz lazım. En büyük sıkıntı burada başlıyor. Dayanıklılık azalıyor. Üreticinin tarım için yaptığı masraflarda da giderek bir artış söz konusu” diye konuştu.

“Üretim Maliyetleri Düşmeli”

Başkan Girmen, “Şartlar böyle devam ederse, bitki zararlılarıyla mücadele giderek daha da artacaktır. Daha önceleri bazı ürünlerde sezon boyunca birkaç kez ilaçlama yapılırken, şimdi bunun iki misli, üç misli ilaçlama yapılıyor. Küresel ısınmadan önce üreticilerin ekonomik durumu, üretim maliyetleri iç açıcı bir durumda değildi.  Artık, burada devletin yapması gereken çok şey var. Üreticinin en başta akaryakıt, mazot kullanımı ve gübre problemi kangren olmuş durumdadır. Burada ki fiyatları tamamen devlet belirliyor. Buradaki artışların ne olduğunu tekrar söylemeye gerek yok, ilk önce üretim maliyetlerini düşürmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: CEMRE BAYRAK