Özel Haber

Metropol Mutfağında Bugün: Poğaça

Evde annelerimizin ellerinden çıkan, sıcacık, yumuşacık poğaçaların yerini hiçbir şey tutmaz. İşte size o eşsiz lezzeti evinizde yakalayabileceğiniz harika bir poğaça tarifi!

Poğaça, Türk mutfağının vazgeçilmez hamur işlerinden biridir. Genellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde tüketilen bu lezzet, yumuşak ve kabarık dokusu ile bilinir. Poğaçalar, farklı iç harçlarla çeşitlendirilerek her damak zevkine uygun hale getirilebilir. İçi peynir dolgulu enfes poğaça tarifi isteyenler için tarifimiz sizlerle. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya (42 gr)
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 su bardağı)
İç harcı için beyaz peynir veya kaşar peyniri
Hazırlanışı: 
Ilık sütü derin bir kaseye alın. İçine yaş mayayı ve şekeri ekleyip, maya eriyene kadar karıştırın. 10 dakika kadar bekletin. Mayalı karışıma sıvı yağı, tuzu ve yumurtaları ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru ılık bir ortamda, üzeri kapalı bir şekilde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle açın. İçine peynir koyup, kapatın ve yuvarlayın. Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Ayırdığınız yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürün. Dilerseniz çörek otu veya susam serpebilirsiniz (isteğe göre chia tohumu da ekleyebilirsiniz) . Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra poğaçaları tüketebilirsiniz, afiyet olsun.