DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Seyhan Nehri’nin kirliliğine yönelik yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı

"23.08.2024 tarihinde medyada yer alan “Seyhan Nehir Yatağının Adana Şehir Merkezi Kesimlerindeki aşırı kirlilik” konusundaki iddialar incelenmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesinde devam eden “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı” işi kapsamında nehir yatağında köprü çalışmaları yapılması sebebiyle, yaklaşık dört aydır nehir yatağına sadece can suyu bırakılmaktadır. Nehir yatağının çok geniş olması nedeniyle can suyu amacıyla bırakılan su yatağın tamamını temizleyememektedir.

Hızlı tren köprü çalışmaları sebebiyle, nehir yatağının haberlere konu kısımları, tamamen suyla doldurulamamış ve bu süreçte can suyu ile beslenen bitkiler fazlaca gelişerek görüntü kirliliği oluşturmuştur.

Nehrin, yaklaşık 5 hm3 depolama hacmi bulunan, bahse konu Seyhan Regülatörü ile Seyhan II HES Regülatörü arasındaki kısmının suyla doldurulması halinde 176 000 ha alana verilmesi gereken, 1 günlük su israf edilerek denize bırakılmış olacaktır. Kirlilik ile alakalı olarak da mezkûr bölgede İdemiz imkanları dahilinde 3 adet iş makinası marifetiyle makinalı temizlik çalışmalarına başlanmış olup, en kısa sürede kirliliği oluşturan etkenler ortadan kaldırılacaktır.

Adana’da Bir Garip Yolculuk Adana’da Bir Garip Yolculuk

Netice olarak; Nehir yatağının suyla doldurularak, görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması; tarım arazilerine verilecek suyun israf edilmesine sebep olacağından ve de tren yolu köprüsü çalışmalarını sekteye uğratacağından mümkün olmamakla birlikte mezkûr bölgede İdaremiz imkanları dahilinde 3 adet iş makinası marifetiyle makinalı temizlik çalışmalarına başlanmıştır. En kısa sürede kirliliği oluşturan etkenler ortadan kaldırılacaktır."

Kaynak: BÜLTEN