SONER KAN

Teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın arttırılması, üretimin güçlendirilmesi ve kültürel değerlerin korunarak, kırsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla Trendyol’un, UNDP işbirliğinde hayata geçirdiği; ‘Yarının Köyleri Projesi’nde ilk dijital merkez Adana’da açıldı. Merkezde üreticilere dijital beceriler kazandıracak eğitimler verilip, kırsal alandaki kadınların iş hayatına katılımının arttırılması hedefleniyor. Diyarbakır ve İzmir’de de dijital merkez açılarak, 5 yılda 10 köye ve bir milyondan fazla kişiye ulaşılması bekleniyor.

İLK DİJİTAL MERKEZ ADANA’YA

Türkiye’nin lider; dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol, UNDP işbirliğinde; ‘Yarının Köyleri Projesi’ni hayata geçirdi. Teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın arttırılması, üretimin güçlendirilmesi ve kültürel değerlerin korunarak, kırsal kalkınmanın desteklenmesi amaçlanan projedeki ilk dijital merkez de Adana’nın merkez ilçesi Sarıçam’a bağlı Kürkçüler Mahallesi’nde açıldı.

E-TİCARET GİRİŞİMCİSİ ARTACAK

Adana’nın ardından Diyarbakır, İzmir ve deprem felaketini yaşayan Hatay’da açılacak dijital merkezlerle önümüzdeki 5 yıllık zaman diliminde 10 köye ve bir milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor. Trendyol’un teknolojik yenilikleri ile UNDP’nin bilgi, deneyim ve kaynak sağlama gücünün oluşturacağı sinerjiyle köylerde kurulacak; ‘Yarının Köyü Dijital Merkezi’ ile yeni e-ticaret girişimci oranının, yüzde 60 artması öngörülüyor.

KÖYDEN TÜKETİCİYE ULAŞACAK

Köylerde kurulacak dijital merkezlerde başta çocuk, genç, kadın ve engelli bireylerin katılacağı kapsamlı çalışmalarla Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Böylece yerelde yetiştirilen ürünlerin, zanaat eserlerinin ve el emeği ürünlerin, köyden doğrudan tüketici ile buluşması için fırsat yaratılacak. Yöresel tarım, tekstil ve zanaat ürünleri için e-ticaret olanakları ve becerileri geliştirerek, kırsal alanlarda dijital değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve kapsayıcı büyümenin de hızlandırılması planlanıyor.

merkez

ÇOCUKLARI ‘KODLAMA’ YAPACAK

‘Yarının Köyleri’ ile köylerin e-ticaretle ve e-ihracat ile dünyaya açılması, akıllı tarım modellemeleri ve akıllı tarım uygulamaları ile sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünün desteklenmesi, çocukların kodlama ve robotik atölyeleri ile dijital dünyaya hazırlanması sağlanıyor. Projeyle ayrıca kırsal bölgelerde yenilikçi kalkınma çalışmalarıyla sürdürülebilir kalkınma amaçlarına doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlanacak.

EV TEMİZLİK VE KOZMETİK ÜRÜNÜ

Adana’da projenin yerel ortağı olan; Sarıçam Belediyesi’ne ait olan ve kısmen atıl durumdaki bina, ‘Kürkçüler Dijital Merkezi’ olarak yeniden tasarlandı. Merkezde yetiştirilen narenciye, pamuk, biber ve geleneksel dokuma ürünlerinin, inovatif ürünlere düştürülmesi planlanıyor. Narenciye, ev temizlik ürünleri ve kozmetik ürünleri üretimi; narenciye kabuklarından da oda kokusu ve aromaterapi ürünleri üretileceği bildirildi.

Kozan’da Otomobil Motosiklete Çarptı! Kozan’da Otomobil Motosiklete Çarptı!

YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Meşhur Karaisalı biberi de, ezme, reçel, dip sos, baharat ve salça olarak yeni pazarlara yüksek katma değerle ulaşacak. Çukurova’nın pamuğu ve Aladağ dokumasından el emeği ürünler ülkenin dört bir yanıyla buluşturulacak. Böylece bölgenin yerel ürünlerinin, köydeki üreticiden doğrudan tüketiciyle buluşmasına fırsat yaratılacak. Söz konusu üretim için gerekli teknolojik altyapının oluşturulduğuna dikkat çekildi.

EN BÜYÜK POZİTİF ETKİYİ YARATMAK

‘Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezi’nin açılışında konuşan Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Trendyol’un kuruluş felsefesiyle vizyonunda ülkemiz ve ekosistemimiz için en büyük pozitif etkiyi yaratan şirket olmak var. Bu vizyon  bize sürdürülebilirlik konusunda önemli sorumluluklar veriyor. Sektörümüzün ilk etki araştırmasını bundan 3 yıl önce yapmaya başladık” dedi.

YEREL KALKINMAYA DESTEK VERİYORUZ

Poyraz, “Sürdürülebilirlik alanında sektörümüzün en kapsamlı yol haritası olan; ‘Trendyol Sürdürülebilir Etki Planı’nı geçtiğimiz yıl açıkladık. Trendyol bir teknoloji şirketi ve hayatın her alanında dijital uçurumun kapatılması da sürdürülebilirlik vizyonumuzun önemli bir parçası. Yarının Köyleri projemiz de bu yaklaşımımızdan ve yerel kalkınmaya destek olma hedefimizden doğdu” ifadesini kullandı.

ARADAKİ UÇURUM KAPANACAK

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise, “Dijital araçlar kalkınmada güçlü müttefiklerdir. Bu merkez; en gencinden en yaşlısına kadar toplumun tüm üyelerine dijital beceriler konusunda eğitim vererek ve farklı yerel ürünler için küresel pazarları açarak, yereldekilerin gelirlerini desteklemeye, fırsatları eşitlemeye ve köy ile şehir arasındaki yaşam kalitesi uçurumunu kapatmaya yardımcı olacaktır” yorumunu yaptı.

PAHABİÇİLMEZ BİR FIRSAT SUNACAK

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ da; “Bu öncü merkeze ev sahipliği yapmaktan ve merkezin Adana ilinin dört bir yanındaki kırsal kesimin yanı sıra depremden büyük zarar gören komşu Osmaniye ve Hatay'daki kooperatiflere de hizmet verecek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu dijital merkez, gurur duyduğumuz yerel ürünlerimize hak ettikleri küresel itibarı kazandırmak için bize paha biçilmez bir fırsat sunuyor” diye konuştu.


merkez_bilal_uludağ

Editör: Cemre Bayrak