HATİCE ÇATALYÜREK

Taylancı; “Adana’da Esnaf arkadaşlarımızın hepsi dert yanıyor. Özellikle 2-3 ayda unlu mamullerinde kullanılan çok sayıda ürüne yüzde 50’ ye varan zamlar geldi. Bizim temel ürünlerimiz olan un, yağ, şeker gibi üretim aşamasındaki bütün malzemeler kat kat yükseldi. Özellikle bu sektörde elektrik maliyeti inanılmaz derecede külfet yaratıyor. Son zamanlar da artan maliyetlerden esnafın sıkıntısı çok büyük. Bu konuda zordayız” dedi.

Vatandaşın Alım Gücü Düştü

Piyasada artan maliyetlerin yanı sıra büyük bir fiyat orantısızlığı olduğuna dikkat çeken Metin Taylancı, şunları söyledi; “Özellikle unlu mamullerin olmazsa olmazı susam çoğunlukla yurt dışından ithal ediliyor. Susamı bile almakta zorlanan esnaflar, yine içerisine koyulan yağ fiyatlarının çok fazla artmasından dert yanıyor. Bu konuda piyasada çok büyük bir orantısızlık var. Örneğin şeker bundan 1,5 ay öncesine kadar 800, 850 liraya alınırken şu an bin 175 lira. Birçok kaleme neredeyse hergün zam geliyor. Esnaf maliyetlerden zarar ederken vatandaşların alım gücü git gide düşüyor” diye konuştu.    

Yetkililer Önlem Almalı

Gelen zam oranlarını müşteriye yansıtamadıklarını vurgulayan Taylancı; piyasadaki fiyat artışlarından dolayı müşteri düşüşü yaşıyoruz. Esnaflarımız da zarar etme aşamasına geldi." dedi. Taylancı; “Bizim meslekte eskiden kar limiti çoktu, zarar eden esnaf neredeyse yoktu. Bugüne geldiğimizde esnaf perişan alım gücü olmayan vatandaş perişan. Fiyat artışlarını müşterilerimize yansıttığımız zaman haliyle bize tepki gösteriyorlar. Kullandığımız hammaddelere yapılan yüksek orandaki zam oranlarına ilişkin yetkililerden önlem almalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Cemre Bayrak