TMO, ekmeklik buğday alım fiyatlarını ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday için 10 bin, arpa fiyatını ise 7 bin 250 TL olarak açıkladı. Böylelikle çiftçi açıklanan rakamlar karşısında hüsrana uğradı.

TMO tarafından çiftçilere buğday için ton başına 1750 lira, arpa için 750 lira fark ödemesi desteği verilecek. Böylelikle, destekleme primi sonrası fiyatlar ekmeklik buğdayda 11 bin TL, makarnalık buğdayda 11 bin 750 TL ve arpada 8 bin TL'ye kadar çıkabilecek.

KABUL EDİLEMEZ

Seyhan Belediyesi Meclis üyesi ve Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “TMO toprak mahsulleri ofisi 9,25 olarak açıkladı ama bunda tabi nakliye var, stopajı var, SGK kesintisi var. En önemlisi de TMO, 45 gün sonra para ödüyor. Ödeme 45 gün sonra olduğu için de çiftçi yine mağdur ediliyor. Bir buçuk ay sonra çiftçinin eline bir şekilde 8.20 gibi rakam geçecek. İlginç olan şu, buğdayın tarlada teslimi yani tüccarın tarladan gelip aldığı fiyat 9 liraydı. Üretici hiçbir şeye karışmıyor, tüccar gelip peşin parayla mahsulü alıyordu. TMO’nun fiyatı 9,25 açıklamasıyla piyasayı da aşağıya çekti.

Tarım Bakanlığı, son dönemlerde tarla ziraatine ağırlık verilmesini istiyordu. Planlı ekimle beraber çiftçi buğday ve mısır ekimine yönlendiriliyordu. Fakat çiftçinin sıkıntılarını görüyoruz, bırakın oraya yönlenmeyi, çiftçi kaçar duruma geldi. Çiftçi nasıl yönelsin? Artışı görüyorsunuz sadece yüzde 20. Türkiye’deki enflasyon rakamları TÜİK verilerine göre yüzde 75’in üzerinde. Buğdaya gelen yüzde 20 oranındaki artış kabul edilemez” dedi.

ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLDİ

Geçtiğimiz günlerde yaşanan aşırı yağışlar sonrasında özellikle Yüreğir’de rekoltenin düştüğünü de gördük. O bölgelerde buğday eken çiftçi, gerçekten çok mağdur oldu. Varsayalım ki dönüm birimden normal tonajı alan üretici de para kazanamaz. TMO’nun verdiği fiyat, üreticinin kendi maliyeti. Bu maliyetin içerisinde bir yıllık emek var. Bu koşullarda çiftçi, üretici mağdur edildi.

Muhabir: CEMRE BAYRAK