Eğitim-Bir-Sen Adana Şubesi tarafından her yıl düzenlenen ve geleneksel hale getirilen; ‘Basın Buluşmaları’nın 15.’si geniş bir katılımla Adana Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Şube Başkanı Mehmet Sezer, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazetecileri ağırladı. Burada konuşan Sezer, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi ve eğitim gündemine dair açıklamalarda bulundu; kedisine yöneltilen soruları yanıtladı.

KIRILMASI GÜÇ BİR REKOR

9 yıldan bu yana eğitim alanındaki tek yetkili sendika olduklarını hatırlatan Sezer, ‘azimli mücadele; istikrarlı kazanım’ ilkesiyle hareket edip, bu noktada kararlı ve etkili bir mücadele ortaya koyduklarını anlattı. Sadece 2023 yılı Ekim ayında Adana’da sendikalarına 771 üye kazandırdıklarını kaydeden Sezer, “Bu Eğitim-Bir-Sen tarihinde kırılması güç bir rekor. Hala da bu rekoru bizden başka kıran olmadı” dedi.

HAKSIZLIKLARIN KARŞISINDAYIZ

Hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da şiddete asla geçit vermeyeceklerini belirten Sezer, “Sadece eğitimcilere değil, şiddet nereden ve kimden gelirse gelsin; bunun karşısında duracağız. Eğitimcilerimizin her zaman yanındayız. Onlara hukuku destek veriyoruz. Bu konuda şube bünyesinde oluşturduğumuz özel bir birim var. 10’un üzerinde davayı kazandık. Üyelerimize yönelik haksızlıkların karşısında durduk” ifadesini kullandı.

YENİ BİR EĞİTİM FELSEFESİ

Mehmet Sezer, “Yeni bir eğitim felsefesi ve yeni bir yaklaşımla eğitime daha millî bir ruh kazandırılması amacıyla köklü müfredat değişikliği çalışmasının başlatılması, öğrencilerin okula devam takibi, sınıfta kalmanın işlerlik kazanması, cep telefonu düzenlemesi gibi adımlarla eğitime ciddiyet getirilmesi ve öğretmenin işinin kolaylaştırılması, öğretmenler odası buluşmaları ile öğretmene değer verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

‘Savaşan İHA’ ve ‘Kamikaze İHA’ Yarışı Başladı ‘Savaşan İHA’ ve ‘Kamikaze İHA’ Yarışı Başladı

ÇÖZÜM ODAKLI BİR YAKLAŞIM

Sezer, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Taleplerin ilk elden alınması, takibi ve çözüme kavuşturulması gibi adımları yerinde ve özlenen gelişmeler olarak görmekle birlikte, olumlu adımların, çözüm odaklı yaklaşımların artarak devam etmesini; eğitimin ve eğitim çalışanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarında da aynı kararlılığın gösterilmesini bekliyoruz."

BU UYGULAMA SON BULMALI

Eğitim alanında karşı karşıya oldukları sorunlara dikkat çekip, çözüm önerilerini de sıralayan Sezer, “Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması sona erdirilmeli. Sıra tayinini de kapsayan kalıcı bir yer değişikliği sistemi kurulmalı. Eğitimcilerin motivasyonunu artıran bir kariyer sistemi için yasal düzenleme yapılmalı. Meslek kanunundaki eksik ve hatalı kısımlar bir an önce tamamlanmalı” diye konuştu.

LİYAKATA ÖNEM VERİLMELİ

İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ilave tazminat ödenmesini talebini de gündeme taşıyan Sezer, “İkili eğitim uygulamasına son verilmeli, eğitim kurumu yöneticiliği liyakat ve kariyer ekseninde profesyonel bir meslek olarak yapılandırılmalı. Okulların ödenek sorunu bir an önce çözülmeli, temizlik ve güvenlik personeli açığı sorununa kalıcı çözüm bulunmalı” dedi.

ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLMELİ

Mehmet Sezer, “Yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmeli. Görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavları belli bir takvim dahilinde düzenli olarak yapılmalı. Eğitimin asıl amacı, öğrenciyi daha donanımlı yetiştirme ve yeteneklerini daha iyi geliştirerek hayata hazırlama olmalı” yorumunu yaptı. Sezer, depremden etkilenen Adana’nın da aralarında bulunduğu bölgedeki eğitimcilerin çalışma ve hayat şartlarının da iyileştirilmesi çağrısında bulundu.

Editör: Soner Kan