Dünya için en önemli konu açlık…

Kamuoyunda Afrika’da açlık görüntüleri hep içimizi dağlamıştı.

Öyle ya, Teknoloji bazen olmasa bile gıda almadan yaşamak mümkün değil.

Bu nedenle çok ülke tarıma bütçelerinde milyon dolarlar ayırarak halkının daha gıda bakımından rahat etmesini sağlamıştır. Hollanda 17 milyon 485 bin nüfusu var yani, küçük bir ülke olmasına rağmen Dünya’nın sayılı tarım ülkesidir. Düşünün 2021 yılında Hollanda’nın 118 milyar Dolar tarım ihracatı olmuş. Türkiye’nin 2021’de tarımsal ihracatı kurdaki sert yükselişin de cazibesiyle 25 milyar dolar, tarımsal ithalatı ise 17,8 milyar dolar oldu. Bizden tam 93 milyar gibi bir fazla ihracata sahipler. İthalatı çıkarsanız 7,5 milyar ihracat fazlamız var. Bundan 30 yıl öncesine kadar Dünya’da 4.cü Avrupa’da ikinci olan bir ülke neden gelecek yıl Tarlamı ekmeyeceğim diyenlerin bir hayli olması durumuna gelmiştir? Neden eksin! Geçen yıl Tarlasına buğday eken bir çiftçi, geçen yıl Buğdayı yedi liraya satmıştı. Bu sene tekrar buğday ekmiş, 3 lira olan gübresi on dört liraya almış, tohumunu on dört liraya almış, mazot yedi lira iken yirmi sekiz liraya almış ve tarlasını ekmiş bu sene kurak giden günlerden dolayı dönüme beş yüz kilo aldığı tarladan iki yüz kilo almış. Buradan bir darbe yemiş sonrası daha vahim geçen yıl yedi liraya sattığı buğdayı bu sene hala 6,5 liraya gitmesi çiftçinin iflas etmesi demektir.

Bu verdiğim örnek sadece buğday için, fakat ayçiçeğinde ve mısırda durum aynı geçen yılın altında başfiyatlar artan maliyetlere rağmen hükümet neden bunları göz önüne almadı?

Üretip satmak ve ülkeye yukarıda Hollanda örneği gibi neden döviz kazanmak istemez? Çok soru var aklımda ve bunların hepsi deli sorular!...

Ya da neden ülke üreticisin ürünü çıkacağı zaman hükümet dışarıdan ithal Buğday veya başka bir ürün getirtir?

Bu ithalattan birilerin para kazandığı kesin, fakat bu ülkenin Tarımı nasıl bu kadar yerlerde süründürülür?

İnsanlar kooperatiften geçen yılki üretim için krediler almış ve zamanı gelmek üzere ama hala tüccara verdiği ürünü yedi lirayı bile bulamamış.

Bir ülke bunu neden üreticisine yapar?

Amaç insanların yoksulluğa alıştırılıp birilerine minnet etmesini sağlamak ise bunda başarılı olmak üzereler çünkü çiftçi ‘artık bu işi yapmayacağım’ diye söylenip duruyor.

Yazık, yazık hem de çok yazık bu ülkeye.