Sosyal medya üzerinden bağlantı kurdukları kişilerle sohbeti ilerletip, konuyu cinselliğe getirip, onlara çıplak fotoğraflar attılar. Sonrasında fotoğraftaki kişinin babası olduğunu öne süren bir kişi, Kızım reşit değil, sana cinsel istismar nedeniyle dava açacağım” diye onları tehdit ettiler. Tam da bu noktada bir başka çete üyesi, kendisini ‘ailenin avukatı’ olarak tanıtıp, arayı bulma bahanesiyle 32 kişiden yaklaşık 1.5 milyon lira para aldı. Tüm bunların tuzak olduğu ortaya çıkınca mağdurlar, soluğu emniyette aldı. Polis, ‘müstehcen fotoğraf çetesi’ni çökertti.

MİDE BULANDIRAN DETAYLAR

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, ardı ardına gelen şikayetler üzerine; sosyal medya üzerinden dolandırıcılık yapan iki ayrı şebekeyi tespit etti. Polis, savcılıktan alınan izin doğrultusunda her iki çeteyi de adım adım takip edip, teknik ve fiziki takiple delil topladı. Yürütülen soruşturmada da mide bulandıran detaylara ulaşıldı.

ÇIPLAK FOTOĞRAF GÖNDERDİLER

Buna göre; çetenin kadın üyeleri, sosyal medya üzerinden tanışıp ağına düşürdükleri kişilerle sohbet edip, bir süre sonra konuyu cinselliğe getirip, onlara çıplak fotoğraflarını gönderip, ilk adımı attığı belirlendi. Sonrasında şebekenin bir diğer üyesinin devreye girip, fotoğraftaki kızın babası olduğunu iddia ederek; “Kızım reşit değil, sana cinsel istismar nedeniyle dava açacağım” diye tehditler savurup, onları korkuttuğu öğrenildi.

PARA ÜSTÜNE PARA İSTEDİLER

Bu noktada şebekenin bir başka üyesinin de kendisini; ‘ailenin avukatı’ olarak tanıtıp, tuzağa düşürdükleri kişiye; “Yanlışa düştüğünüze inanıyoruz, ancak dava ve mağdur kızın psikolojik destek masrafı var. Bunları karşılarsanız; size yönelik herhangi bir şikayette bulunmayacağız” diyerek, onlardan çeşitli miktarlarda para aldığı tespit edildi. Sahte avukatın, hedef kişilere davadan vazgeçtiklerine dair sahte dilekçeler gönderip, karşılığında da para istediği öğrenildi.

32 KİŞİDEN 1.5 MİLYON LİRA ALDILAR

Sahte avukatın, dava masraflarını gerekçe gösterip, hem kızın ailesine, hem de erkeklere 10’ar bin lira para cezası kesildiğini öne sürüp, bu parayı onlardan tahsil ettiği de belirlendi. Polis, söz konusu yöntemle çete üyelerinin, sadece bir kişiden 186 bin lira para alındığı bilgisine ulaştı. Şebekenin, ağına düşürdüğü ve polise şikayetçi olan 32 kişiden de yaklaşık 1.5 milyon lira topladığı kaydedildi.

SAHTE İLANLA 1.5 MİLYONLUK VURGUN

Yürütülen soruşturmanın ikinci ayağında; elektronik ürün satma vaadiyle telefonla bağlantı kurdukları 15 kişiden, bir milyon 500 bin lira alıp, ürünleri göndermeyerek vurgun yapan bir başka şebeke daha deşifre edildi. Tüm bu bilgiler ışığında her iki çeteye yönelik Adana merkezli İstanbul, Mersin ve Bilecik’te eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. Gözaltına alınan 35 kişiden 18’i tutuklandı, 14’ü ‘adli kontrol’ şartı; 3’ü de savcılıktan serbest kaldı.


Muhabir: SONER KAN