Sarıkaya, deri tulum peynirinin üretiminde yalnızca doğal yöntemlerin kullanıldığını belirtti. Keçi, koyun ve inek sütüyle yapılan peynirin, şirden mayasıyla mayalandığını ve özel olarak hazırlanmış kuru keçi derilerinde dinlendirildiğini söyleyen Sarıkaya; "İlk olarak kuru deri parçalarını suyla yumuşatıyoruz. Ardından mayalanan peyniri elle veya tokmakla derilere yerleştiriyoruz. Bu aşamada herhangi bir makine kullanmıyoruz. Peynirler belirli bir süre dinlendirilip fazla suyu alınarak olgunlaşmaya bırakılıyor" diye aktardı.

Adana’da Müstakil Evde Yangın Adana’da Müstakil Evde Yangın

Olgunlaşan peynirler, yaklaşık üç ila dört ay süreyle soğuk hava depolarında saklandıktan sonra satışa sunulduğunu aktaran Sarıkaya, "Olgunlaşmış peynirleri ilk olarak satışa çıkarıyoruz, geri kalan peynirler ise olgunlaşma sürecine devam eder ve sırasıyla müşterilerimize ulaştırılır" dedi.

Kırıkhan'da üretilen bu özel peynirler, Adana ve Tarsus’a toptan dağıtılmakta, ayrıca işletmenin kendi dükkanlarında da satıldığını dile getiren Sarıkaya, mandıralarını bu bölgeye kurmalarının sebebini, "Hatay’daki sütlerin daha yüksek yağ oranı ve kalitesi, peynirimizin lezzetini ve kalitesini arttırıyor" sözleriyle açıkladı.

Mervesarikaya

Deri tulum peynirinin sağlık açısından önemli faydalar sunduğunu belirten Sarıkaya, peynirlerin doğal yapısının onları besleyici ve sağlıklı kıldığını söyledi. Özellikle keçi sütü içerdiği için temiz ve besleyici olan bu peynirlerin, katkı maddesi ve koruyucu içermediği vurguladı.

Sarıkaya, ayrıca peynirin zamanla oluşan doğal küflerinin antibiyotik etkisi olduğuna dikkat çekerek; "Tabii ki burada zararlı küflerden değil, tamamen doğal yollarla oluşan faydalı küflerden bahsediyoruz. Zaten doktorlar bu özelliği nedeniyle peynirlerimizi sıklıkla tercih ediyor" diyerek, bu doğal sürecin peynirin sağlık açısından sunduğu bir diğer önemli avantaj olduğuna değindi.

Muhabir: BERİL ANT