Bu yıl Adana’da 17’ncisi düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı’nda kitaplarını okurlarıyla ve tarih meraklılarıyla buluşturan Tarihçi-Yazar Cezmi Yurtsever Kadirli’nin tarihini anlatan Kars-ı Zülkadriye’nin içeriğiyle ilgi bilgiler verdi.
Kadirli’nin Osmanlı zamanındaki isminin Kars-ı Zülkadriye ya da Kars-ı Maraş olduğunu söyleyen Yurtsever, “Bu Kars-ı Zülkadriye’yle ilgili Mart ayında İstanbul’a gitmiştim. Osmanlı arşivine girdim. Yaklaşım 200 milyon belgeyi karıştırdım. Bugün ismiyle olmayan şehrin kayıp tarihini ortaya çıkardım.” dedi.
Kitabın içeriğiyle ilgili bilgiler aktaran Yurtsever, “Yavuz Sultan Selim’in ordusuyla Maraş’a gelmesi, dedesiyle savaşı, dedesinin öldürülmesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Kadirli’ye tapu ve nüfus memurları göndermesi, arkadan aşiret kavgaları, bitmeyen kavgalar, Avşarlar, şehrin yok olması… Bir sürü isyanları yazdım.” diye konuştu.
Kadirli’nin Osmanlı Devleti’nin himayesine girmeden önceki dönemiyle ilgili konuşan Yurtsever şunları ifade etti:
“Yani 500 sene önce Osmanlı geldiğinde karşımızda su kanallarıyla, tarımdaki üretimiyle gelişmiş bir şehir vardı. O şehir Osmanlı döneminde maalesef isyanlar sonucu harap oldu, yok oldu. 1600-1800 tarihlerindeki aşiret isyanları. Osmanlı tehlikenin farkına vardı. 1865’te bir ıslah ordusu gönderdi. Şehir yeni baştan kuruldu. Dağdaki insan ovaya indirildi. Tarım canlandı, ekonomi canlandı. Bunlar güzel şeylerdi. Ve tabi sonra Osmanlı çöktü. 500 yıllık dönem. O dönemde Kadirli’nin geçmişinde bir şehir vardı Kars-ı Zülkadriye. Ve ben onu yazdım. İbret verici bir olay.”
Yurtsever konuşmasını şöyle tamamladı:
“Yani şunu söylemek isterim. Halkını düşünmeyen, sadece kazanacağı paraya bakan idarecilerin olduğu yerde toplumsal hayat bir zaman sonra çöküyor. Onun bedelini kim ödüyor? Hayatını kaybeden insanlar. Maalesef Osmanlı’nın son döneminde o coğrafyanın da kaderi böyle oldu. Onları yazdım.”