Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Yıldız Daşgan, Arş. Gör. Boran İkiz ve Bilgisayar Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Serkan Kartal’ın “Dikey Tarımda Yapay Zekâ Kullanımı” projesinin yürütüldüğü Kapalı Dikey Tarım Tesisi ve Bitki Fizyolojisi Laboratuvarını ziyaret etti.
Rektör Prof. Dr. Tuncel ilk olarak ‘Dikey Tarımda Yapay Zekâ Kullanımı’ projesinin yürütüldüğü laboratuvarı ziyaret etti. Prof. Dr. Tuncel ayrıca, Bahçe Bitkileri Bölümü’nde Bitki Fizyolojisi Laboratuvarını da inceleyerek yürüyen Water4All, ADEP, ve TAGEM projeleri hakkında da bilgi aldı.
Ziyarette Prof. Dr. Daşgan Dikey Tarımda Yapay Zekâ Kullanımı projesinin Çukurova Üniversitesinin liderliğinde özel sektör ortağı olarak Cantek-Farminova şirketi ve TAGEM ile beraber yürütüldüğünü aktardı.
Azalan tarım arazileri, değişen iklim koşulları, salgın hastalıklar, gıda temini zorlukları ve işgücündeki azalmanın, tarımda yenilikçi inovasyon teknolojilerinin benimsenmesini gerektirdiğini bildiren Prof. Dr. Daşgan projeyle ilgili şu bilgileri verdi;
“İklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri ve salgın hastalıklar, gelecekte sürdürülebilir gıda erişimi konusunda insanlar ve hükümetler nezdinde endişeler yaratmaktadır. Bitki yetiştiriciliği için gerekli tüm ekolojik koşulların (LED aydınlatma, ısıtma, serinletme, hava oransal nemi, CO2, hava akımı, su, gübreler) optimum şekilde kontrol edilebildiği, iklim değişikliğinden bağımsız, dikey katlar şeklinde alanın, suyun ve gübrelerin en ekonomik şekilde kullanıldığı ‘Bitki fabrikaları’, gıda üretiminin teminatı rolü ile yeni nesil popüler üretim modeli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yapay zekâ teknikleri sayesinde tarımsal verimliliği ve ürün kalitesini arttıracak, enerji, su, gübre ve diğer giderleri azaltacak sistemler geliştirmek mümkün olabilecektir.”