20 yaşından itibaren tüm kadınların adet döngülerinin bitiminden sonraki 5-7. günlerde kendi kendine muayene yapmaları önerilmektedir. Menopozdaki kadınlar, her ay aynı günü seçerek muayenelerini gerçekleştirmelidir. Emziren kadınlar emzirdikten sonra muayene yapmalı, doğum kontrol hapı kullananlar ise her yeni ilaca başlamadan bir gün önce elle muayenelerini gerçekleştirmelidir.
Melek K., annesi meme kanserini atlattıktan sonra edindiği bilgileri paylaşarak evde muayenenin önemini vurguladı. "Meme kanseri genellikle 50-60 yaş aralığında görülüyor, ancak bu yaş grubunun giderek düştüğünü gözlemliyoruz. Artık çok daha genç yaşlarda bile bu hastalıkla karşılaşabiliyoruz," dedi. Aile geçmişinin hastalığın risk faktörlerini artırdığına dikkat çeken K., "Özellikle ailede anne veya teyze gibi yakın akrabalarda meme kanseri öyküsü varsa, daha dikkatli olmakta fayda var," diye ekledi. Her adet döneminde evde kısa bir kontrol yapmanın önemini vurgulayan K., "Bu küçük zaman dilimi, büyük bir tedavi sürecinin atlanmasını sağlayabilir. Her kadının, yılda en az bir kez doktor muayenesi yaptırması ve doktorun uygun gördüğü ileri tetkikleri takip etmesi çok önemli," şeklinde konuştu.
Muayene Süreci
Muayene işlemi, ayna karşısında başlamakla başlayabilir. Yeterli ışık alan ve rahatsız edilmeyecek bir ortamda, belden üst kısmı tamamen soyunarak ayna karşısına geçilir. Eller belde tutulur, omuzlar hafif kaldırılarak öne eğilinir ve sağa-sola dönerek memelerde herhangi bir değişiklik olup olmadığı gözlemlenir. Bu işlem 3 kez tekrarlanmalıdır. Ardından, dokunarak elle muayene yapılır. Yatakta veya duşta, rahat bir pozisyonda iken memeler elle muayene edilir. Parmak uçlarıyla dairesel hareketler kullanılarak memeler kontrol edilir ve her iki memede de kitle veya sertlik hissedilip hissedilmediği dikkatlice kontrol edilmelidir.
Erken Tanının Önemi
Erken tanı, tedavi sürecini kolaylaştırır ve hayatta kalma şansını artırır. Ekim ayı, bu konuda farkındalık oluşturmak için önemli bir fırsattır. Kendinize ve sağlığınıza dikkat etmeyi ihmal etmeyin; her ay düzenli muayenelerinizi yaparak bu hayati önemi göz ardı etmeyin.