Terliyken soğuk su içmek ve ısınmadan spor yapmak gibi hatalı alışkanlıklarımızdan kurtulamadık gitti. Gününün çoğunu masa başında geçirenlerin iş yoğunluğundan dikkat etmedikleri oturma şekli bile bir süre sonra baş ağrıtmaya başlıyor. Sonbaharın gelmesiyle başlayan soğuklar pek çok hastalığa davetiye çıkarmasının yanı sıra omurga sağlığımızı tehdit ediyor. Ayrıca hareketsiz bir yaşam tarzı, masa başında geçirdiğimiz uzun saatler, spor yaparken bedenimizi fazla zorlamamız ve daha pek çok hatalı alışkanlıklarımız bel ağrısı, tutulmalar ve bunlara bağlı olarak hareket kısıtlılığına neden olabiliyor.
Bu konuda Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, önemli açıklamalarda bulunurken, ülkemizde her 10 kişiden 8’inin hayatında en az bir kez bel ağrısı sorunu yaşadığına dikkat çekiyor.
Aytar, “Omurgamızın hareketli kısmının en altında kalan, yük binen taşıyıcı kısmı olan belimiz konumu itibariyle ağır yük, hatalı hareketler, travmalar ile alışkanlıkların getirdiği birçok olumsuz duruma maruz kalarak yıpranıyor ve sorunlu hale gelebiliyor. Omurlarımız arasında yer alan kıkırdak yapılı disklerimize bağlı oluşan dejenerasyon ve yıpranma bel ağrısı ile tutulmalara yol açabilen bel fıtığına neden olabiliyor. Ayrıca kemik, tendon, kas yapıları, omurilik ve omurilikten çıkan sinir köklerinde oluşan problemler de bel ağrısıyla sonuçlanabiliyor. Tüm bu etkenler zamanında tedavi edilmezse ilerleyerek büyük cerrahi girişimler ile düzeltilebilen önemli sorunlara dönüşebiliyor” diyor.
Aslında, yaşam alışkanlıklarımızda yapacağımız düzenlemelerle vücudumuzun tüm yükünü üstlenen belimizi korumak tamamen elimizde. Düzenli spor yapmak sağlıklı bir omurga için en etkili yöntemlerden biri ama iyi ısınmadan, kontrolsüz, ani şekilde başlanan aktivite ve ağır yük altına girilen sporlar bel sorunlarına davetiye de çıkarabiliyor. Aldığımız kilolar da bel sorunlarına yol açan bir diğer önemli nedeni oluşturuyor. Ağır ve büyük çantayı, özellikle de tek tarafta vücudumuza asimetrik yük oluşturur şekilde taşıma alışkanlığı da belimizdeki kas kalitemizi düşüren hatalı alışkanlıklarımız arasında yer alıyor.
Elbette bunun gibi pek çok hatalı alışkanlığımız var. Hepsini buradan tek tek yazmamız ve önerilerde bulunmamız mümkün değil.
Bu yüzden biraz da kendi doktorunuz olmalısınız ve oturup kalkarken, spor yaparken vücudunuzu kendiniz kontrol etmelisiniz. Rahatsızlık hissettiğinizde elbette doktora gitmeli bir uzman doktordan yardım almalısınız ama hayat siz de başlıyor. Önce siz kendinizi bu hatalı alışkanlıklardan kurtarmalısınız.
Güzel bir mevsimde sağlık dolu günler diliyorum.