Çukurova Kitap Fuarı’nda düzenlenen ‘2025 MEB-AGS ve 2026 KPSS Tüm Bilinmeyenler Ve Stratejiler’ konulu söyleşide Mehmet Bilge Yıldız, Ahmet Uğur Karakuza, Can Köni ve Bülent Tanık merak edilen sorulara cevap verdi.
Katılımcılarının çoğunu öğretmen adaylarının oluşturduğu söyleşide Yazar Can Köni, “Normal şartlarda 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı İstişare Değerlendirme Kurulu’nun toplanmasını ve bu kurullardan karar çıkmasına yönelik yönetmelikler bekliyorduk. Fakat Sözleşmeli Öğretmen Yönetmeliği’ni de Milli Eğitim Bakanlığı 3 gün önce açıkladı. Bu yönetmelik bağlamında içerik daha yeni açıklandı.” dedi.
Milli Eğitim Akademileri’nin hangi şehirlerde kurulacağına ilişkin kesinlik söz konusu olmadığını ifade eden Köni, “Akademide hangi sürecin işleyeceği ve hangi derslerin verileceğine dair durum net değil. 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle Milli Eğitim Akademilerine ilk öğrenci kabullerinin gerçekleşeceği ifadesi var ama 1 Eylül 2025 olabilir mi? Olabilir. Nedeni şu 13 Temmuz’da AGS yapıldıktan sonra 13 Ağustos 2025 tarihinde AGS’yi açıklayacaklar. Akabinde norm kadro güncellemeleri Nisan ayında tamamlanacağı için Milli Eğitim Bakanlığı var olan ihtiyaca göre öğretmen sayısını belirleyip, ben, mülakatsız yapacağı için üç kat aday olmayacağı için ‘kardeşim ben bu kadar adam alıyorum. Bu kişileri puan üstünlüğüne göre alıyorum. Puan üstünlüğüne göre şurada akademilerde seçim hakkı veriyorum’ diyecek. Yani ondan sonraki süreç çok kısa bir süreç mülakat olayı olmayacağı için.”
Milli Eğitim Akademileri’nin Eylül 2025 tarihi içerisinde açılabileceğini aktaran Köni şöyle devam etti:
“1 Eylül 2025 belki olmayabilir ama Eylül ayı içerisinde akademilere ilk alımların gerçekleşeceğini ve bu akademilerde kişilere 3 ya da 4 dönem yani 1,5 seneye tekabül eden bir eğitim alacağını ki ilgili sözleşmeli öğretmenlik yönetmeliğinde şöyle geçiyor: ‘İlgili adaylar akademiden mezun olduktan sonra iki ay içerisinde göreve başlayacaklar’ diyor. Yani göreve başlama akademiden sonra sarkmayacak. Göreve başlama akademi mezuniyetinden hemen sonra iki ay içerisinde adayların iki tercih hakkı sonucunda göreve başlamaları sağlanacak.”
Yeni süreçle ilgili eleştirilerini de dile getiren Köni şunları söyledi:
“Türkiye’de insanların hayatını etkileyecek birçok noktadaki kararlar hala belirsiz biçimde devam ediyor. Bunlardan en önemlisi formasyon olayı. Ben hazırlanayım mı, hazırlanmayayım mı? Benim hakkım kaybolacak mı, kaybolmayacak mı? Akademide ben nereye gideceğim? 30 büyükşehirde mi kurulacak? 30 büyükşehirde alacağım 23 bin TL bana yetecek mi? bana yer yatak verecekler mi? Ben çalışabilecek miyim? Devam zorunluluğu olacak mı? Memurluktan istifa edip akademiye gelebilecek miyim?”