Taze ekmek, evinize yayılan o sıcak ve hoş kokuyla birlikte, misafirlerinizi etkilemek için harika bir seçenek. Kendi ekmeğinizi yapmanın bir diğer avantajı ise, içeriklerini kontrol edebilmeniz ve katkı maddelerinden uzak durarak daha sağlıklı bir alternatif sunabilmenizdir.

"Hata Yapma Lüksümüz Yok!" "Hata Yapma Lüksümüz Yok!"

Malzemeler:

  • 500 gram un
  • 300 ml ılık su
  • 10 gram tuz
  • 7 gram instant maya (veya 20 gram taze maya)
  • 1 yemek kaşığı şeker (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Instant veya taze mayayı ılık suya ekleyin. Şeker eklemeniz, mayanın daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. 5-10 dakika bekleyin. Geniş bir kapta unu ve tuzu karıştırın. Maya karışımını unun ortasına dökün. Zeytinyağını ekleyin (isteğe bağlı) ve yavaş yavaş karıştırarak hamuru yoğurun. Hamur pürüzsüz ve elastik olana kadar yoğurmaya devam edin (yaklaşık 10 dakika). Hamuru hafifçe yağlanmış bir kaba koyun, üzerini nemli bir bezle örtün ve sıcak bir yerde 1-2 saat kadar mayalanmasını bekleyin. Mayalanan hamuru unlu bir yüzeye alın, birkaç defa yoğurun ve istediğiniz şekli verin. Şekil verdiğiniz hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyun, üzerini örtün ve 30-45 dakika daha mayalanmasını bekleyin. Fırını 220°C’ye önceden ısıtın. Hamurun üstüne bir kesik atın ve fırına verin. Yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Ekmeğin üstü altın rengi almalı. Pişen ekmeği fırından alıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.

Taze ekmeğiniz hazır! İsterseniz içerisine zeytin, ceviz veya baharatlar ekleyerek lezzetini çeşitlendirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Muhabir: ZÖHRE ERGÜNÖZ