Türkiye ekonomisi yaralı bir gül gibi. Onun bir parçası olan Çukurova bölgesi de artık beyaza bürünmüyor, yıllardır pamuk ekilmiyor, sapan sallanmıyor.

2000 yılında Adana’ya ayak bastığımda sevgili abim, Hürriyet Çukurova temsilcisi Sinan Tanyıldız “ Adanalıdan çok Adana’yı düşünüyorum” demişti. Değerli büyüğüm yol gösteren üstadım Yalçın Öcal da aynı görüşteydi. Çukurova’nın kuraklığı karşısında ağaç dikmenin, ekip biçmenin önemini anlatmışlar “ sen burada Karadeniz’i çok arasın, burada sıcaktan asfaltta yumurta pişer” demişlerdi. 

Gelinen koşullarda 20 yıl önceyi arar olduk.  Şu benim sevdiğim Çukurova’nın mert insanları, Orhan Kemal’in bereketli toprakları üzerine artan maliyetler yüzünden “ekmeyeceğiz” diyebiliyor. Daralan ekonomiden en çok etkilenen emekliler de haklı olarak huzursuz. Evlerde elektrik parası yüzünden klima açılmıyor. Ne Torosların eteğine ne de denize gidiliyor. Cepte de, yürekte de yangın sürüyor.

Yanıyoruz, kavruluyoruz. Bir kova suya muhtaç durumda olduğumuzu konuşurken Bodrum ve Milas’ı besleyen en önemli su havzasında bulunan Akbelen Ormanında ağaçların, kömür ocağı yapmak için kesilmeye başlandığını görüyoruz. Ormanı, yeşili, toprağı korumamız gerekirken küresel kaynama çağının başladığını ileten Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İbrahim Ortaş “bindiğimiz dalı kesiyoruz” açıklamasını yaptı. Adana’nın 44C sıcaklığı gördüğünü belirten Ortaş “su krizi de kapımızda, ağacı kesmek değil, daha çok ekmeliyiz” dedi.

Tarım maliyetler yüzünden yapılamıyor, Bodrum otel işletmecileri yaptıkları açıklamada, turizm beklenileni vermedi, Rus turist bu yıl başka ülkeleri seçti. Yerli turist pahalılıktan gelmiyor. Oteller yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Birçok otel eleman çıkaracak. İşsizlik yükselecek. Haziran ayı sonu itibariyle resmi makamlar yüzde 10 olarak açıklanan işsizliğin artabileceğinden bahsediyor. Asgari ücretli ve emeklilerin zamlarının yetersiz olduğunu her yerde duyuyoruz. Ekonomik kriz gelir dağılımındaki adaletsizliği daha da arttırdı. Konut fiyatlarının yüksekliği yeni bina satışlarını durdurdu, barınma sorun olmaya başladı. Ekonomik gücü yetmeyenler ucuz gıdaya yönelince bu defa karşımıza sağlıksız gıda, sağlıksız beslenme çıktı. Haftanın en iyi açıklaması yeni TCMB başkanı Hafize Gaye Erkan’dan geldi. Erkan gerçekçi bir söylemle enflasyon tahmini yüzde 22,3ten 58’e çıkacağını söyleyerek, kısa vadede ekonominin düzelmeyeceğini vurguladı. Ekonomide BIST100 endeksin yurt dışından geldiği belirtilen kaynak ve açıklanan güçlü bilançolar nedeniyle yükselişini sürdürerek 7 bin sınırını aştı. Bu yükselişin önümüzdeki günlerde de süreceği beklentisi var..