SONER KAN
Pamukla özdeşleşen Adana’da çiftçi, ‘beyaz altın’dan vazgeçti; alternatif ürün olarak da ‘sarı altın’ olarak bilenen ayçiçeğine yöneldi. Kentte 5 yıl önce 300 bin dekar olan ayçiçeği ekim alanı 751 bin dekara ulaşırken, bu yıl da 250 bin tonluk bir rekolte bekleniyor.
‘Beyaz Altın’ Yerine ‘Sarı Altın’
Çukurova’nın bereketli toprakları üzerine kurulan ve ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamukla anılan Adana’da çiftçi, özellikle son dönemde değer kazanan ve ‘sarı altın’ olarak bilinen ayçiçeğine yöneldi. Kentte pamuğun ekim alanı her geçen gün azalırken, bir dönem 750 bin dekarlık alanda ekimi gerçekleştirilen pamuk, bu yıl 175 bin dekara kadar gerildi. Buna karşılık ayçiçeğindeki ekim alanları 300 bin dekardan 751 bin dekara ulaştı.
250 Bin Tonluk Rekolte Beklentisi
Gelişmeleri değerlendiren Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, alternatif ürün olarak ayçiçeğinin, Çukurova’daki ekim alanının yıldan yıla arttığına dikkat çekti. Tekin, “Bugün Türkiye'deki toplam ayçiçeği üretiminin yüzde 10’unu Adana tek başına karşılıyor. Bu yıl, 751 bin dekarda ekimi yapılan ayçiçeğinde 250 bin ton rekolte bekliyoruz. Özellikle son dönemde etkili olan yağışlar nedeniyle rekoltenin artacağını düşünüyoruz” dedi.
Yurtdışına Bağımlılık Azalacak
Ayçiçeğindeki hasat takvimine yaklaşık bir ay kaldığını hatırlatan Tekin, “İnşallah çiftçilerimiz için iyi bir sene olur. İyi bir fiyat politikasıyla da çiftçilerimiz bu seneyi karlı bir şekilde kapatır. Ayçiçeği, Türkiye’nin ham yağ açığının kapatılması noktasında oldukça önemli bir ürün. Ülke olarak ham yağı ithal ediyoruz. Ekim alanlarıyla birlikte artan rekolte bizim yurtdışına bağımlılığımızı da azaltacak” yorumunu yaptı.