Ekonomi

Değeri Kaybolmayan Maden: “Altın”

ALTIN PEK HAREKETE GEÇMİYOR!
Altın piyasasında, belirli bir vadeyi öngörmek için geniş ve detaylı bilgilere ihtiyaç duyulduğunu ancak şu anda bu bilgilerin mevcut olmadığını belirten Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, “Şu anda ONS’la yani uluslararası piyasadaki altın fiyatlarıyla hareket ediyoruz. Çünkü iç piyasada dövizin yatay seyreltmesi hatta durağan görülmesi altını pek harekete geçirmiyor. Bunun sebebi de ONS’un aynı şekilde çok sakin olarak seyrediyor olması. Bunun fiyatında pek etki yapmıyor, yani yukarı doğru bir hareket yapmıyor, aşağı doğru da hareket yapmıyor. 50 lira düşüyor 100 lira yükseliyor bunlar çok önemli olan rakamlar değil. Faizler eğer Türkiye’de düşmeye başlarsa, döviz kendini göstermeye başlarsa o zaman altında yukarı doğru bir hareket bekleriz. O da birkaç ay sürer. Faizlerin devam edeceği konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı vade tarihleri de bu şekilde. ONS’ta bir değişiklik olmaz ise aşağı yukarı rakam böyle seyreder” dedi.

ALTIN UZUN VADELİ BİR YATIRIMDIR
Altının uzun vadeli bir yatırım aracı olduğuna değinen Başman, “ONS’un çarpanı dolardır. Örneğin ONS 2325 TL onu doların Türk lirası karşılığında çarpıyoruz 31,15’e bölüyoruz o zaman fiyatı çıkarırız. Döviz yükseldiği zaman altın yükselir. Döviz düştüğü zaman altın da düşer. ONS yükselir,döviz yükselir altın yükselir, ONS düşer döviz yükselir, altın fiyatı sabit kalır.  Yatırımcılarımıza önereceğimiz şu, altın şu kısa vadede 3 5 ay içinde bir hareket göstermedi belki daha da göstermeyecek. Ama şunu da unutmayalım ki altın geçen yıl bu zamanlar 1600 1700 liraydı şu anda 2500 lira. Bu demektir ki yüzde 50’nin üzerinde bir artış sağladı” dedi

FİZİKİ ALTIN DAHA ÖNEMLİ
Fiziki altının altın fonundan daha önemli olduğunu vurgulayan Başman, “Fiziki altın daha önemli. Çünkü alıp kullanabiliyorsunuz, parça parça satabiliyorsunuz. Altın fonlarında öyle bir imkânınız yok. Küçük yatırım zaten altın fonlarına gitmez. Oraya gittiniz diyelim kolyenizi verdiniz, bir yıl sonra vade doldu dediniz ki ben geri alacam kolyeyi veremiyor ya yarım, tüm, çeyrek veriyor ya da has altın veriyor. İkisi de sizin işinize yaramaz. Takı anlamında işe yaramaz, yoksa altın olarak orda duruyor zaten” diye konuştu.

KESME ALTIN ALAN YATIRIMCILAR, DİKKAT!
Vatandaş işlenmemiş altına yönelerek kesme altın tercih etmeye başladı. Ancak doğru bir yatırım aracı olmadığını belirten Başman, “Kesme altınları önermiyoruz. Zaten bizim kesme altını satmamız yasal olarak yasak. Yani yönetmelikte yasak. Vatandaş satarsa geri alıyoruz. Bakın burası çok önemli vatandaş yanlış anlıyor. Birkaç yazılı basına da böyle bir gerçeğe dayalı olmayan haber çıktı. Kuyumcular bu altını almayacak ve satmayacak. Hayır öyle bir şey yok, satmıyoruz ama alıyoruz. Külçe altın olarak satıyoruz basılı, poşet içerisinde muhafaza edilmiş şekilde satıyoruz o da 1 gramdan 100 grama kadar” ifadelerini kullandı. 

Başman, “Altın alan kişi, bütçesine uygun az işçilikli ürün aldığı zaman hem ürünün gram fiyatı normal grama göre azalıyor hem de daha iyi bir yatırım aracı oluyor. Yatırımcının ayırdığı bütçeye bağlı olarak 1 gram alır ama 100 gram alacak parası varsa 100 gramı burma bilezikle karşılayabilir.  Çok az işçilikle alabilir. Satacağı zamanda borsa değerinde çok bir kaybı olmaz, fazla firesi yoktur. Az bir işçilikle örneğin yüzde 3 gibi falan kaybeder. Diğerlerinde yüzde 7-8 kaybeder. Fiyatı hiç değişmediğini kabul eder” şeklinde konuştu.