Hükümet Avrupa ülkelerini örnek göstererek emeklilik yaşını yukarılara çekme çalışmasına başladı.

Kapitalist burjuvazi, üretici işçi sınıfının daha çok ve daha uzun süre çalışmasını istiyor. Söylenenlere bakacak olursak 65 yaşta emeklilik hedefleniyor.

Yüksek yaşam standardı sunan Avrupa ülkelerinde çalışma haftalık saatleri gittikçe kısaltılmış, emeklilik yaşı ise ülkeden ülkeye değişiyor. Danimarka, Norveç, Finlandiya, Almanya, İsveç, Fransa, İtalya, Hollanda, gibi ülkelerde haftalık çalışma saati 38 ile 40 saat iken, Türkiye'de 48 saattir. Bu ülkelerde emeklilik yaşı ise Fransa ve Norveç'te 62, Almanya, Hollanda, İrlanda'da 65, İtalya ve Portekiz'de 66, Hindistan ve Çin'de 60, ABD'de 65 yaştır.

Bu ülkelerde yaşam standardı bizden yüksek olup, emeklilikte de İspanya 1417, Fransa 1485, Almanya 1552, Hollanda 2000 Euro maaş vermektedir. Türkiye'de 500 - 800 Euro  ile  Avrupa ülkeleri arasında  uçurum olmaktadır.

DİSK yönetim kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Emeklilerin bu koşullar da yaşamasının zorlaştırıyor, İnsanca yaşam için adalet istediklerini söyledi.

Emekliliğin kademeli geçiş sisteminin adil şekilde uygulanmasını istedi.

Tüm bu görüşlere karşı ise Marksist iktisatçı ve yazar Paul Lafargve, işçilerin tembellik hakkını ileri sürüp, Kapitalist burjuvaların daha çok göbeklerini büyütmek için işçileri daha çok çalıştırıp daha çok kazanmalarını ve daha çok eğlenceler düzenlemelerine karşı işçilerin, orta sınıfın, ezilenlerin birlik olup fazla çalışmaya karşı çıkmalarını ve tembellik yapmalarını" dinlenme, mutlu yaşam" sürelerini önerdi. Aşırı yiyip tüketmek burjuvaziye, sefalet ise üreten işçiye kalıyor. Tatil bile yapamıyoruz.. Öyleyse adil bakış acısı, adil çalışma ve tembellik hakkı düşünülebilir..