AK Parti iktidarının hayvanlara yönelik uygulamalarda topu ayağında tutmayarak sadece belediyeleri adres gösterdiğini anlatan Barut, "Katliam ve esaret dayatmasına her şartta direneceğiz. Belediyelerimizle halkımızı karşı karşıya getirme çabası nafiledir" dedi.

"TRAVMA YAŞIYORLAR"

Herkesin itiraz ettiği ve geri çekilmesini istediği yasa teklifinin ele alındığı komisyonda tepkisini sürdüren Ayhan Barut, "Uzun bir dayatayla ve aceleye getirerek, oldu bittiye getirerek istediklerini yapmaya çalışıyorlar. Belediyelerle ilgili sorumluluk tanımı yerel yönetimler şeklinde değiştiriliyor.Tekrar bir daha söylemek istiyorum. 31 Mart yerel seçimleri AK Parti iktidarı üzerinde büyük bir travma yaratmış ki, her şeyi belediyeler üzerine , bu kanun teklifini onun üzerine oturtmaya çalışıyorlar" diye konuştu.  

"BELEDİYELERİMİZLE HALKI KARŞI KARŞIYA GETİRME ÇABASI"

İktidarın belediyeler üzerinden hayvanlarla ilgili düzenlemeye gitmesine karşı itirazlarını ifade eden Barut, şöyle konuştu:
"Şimdi getirilen getirilen düzenlemeyle nüfusu 25 bine kadar olan küçük belediyelerde, belediyelerin bütçesinden binde 5, büyükşehir belediyelerinin bütçesinden de binde 3, bakımevi kurması için gerekli kaynağı ayırmayan ve bu kaynağı başka amaçlar için kullananlara cezai yaptırım geliyor. Bu cezayı getiriyorsunuz da çıkartmaya çalıştığınız arkasında neden durmuyorsunuz , sorumluluğunu neden üstünüze almıyorsunuz? Hem uygulamada hem de sorumluluğu üzerinizden atma çabalarınızı görüyoruz. Bunu bu şekilde daha önce önemsemiş olsaydınız yirmi iki senedir iktidarda bulunan AK Parti iktidarı özellikle son yerel seçimlerde ve bir önceki seçimde başarı gösteren CHP’li belediyelerin üzerine bu kadar yüklenmezdi. Çünkü kendisi yirmi iki yıllık iktidarında bu uygulamayı yapmadı, bugün belediyelerde üstün bir başarıyla yerelde 1’inci parti olan partimizin belediyelerini halkla karşı karşıya getirme çabası var. Yani binde 3 büyük şehirlerden, binde 5 de küçük belediyelerden kaynak ayırın, barınak yapın , bakımevi yapın diyorlar ama bu belediyelere bir fon ayırmaktan imtina ediyorlar.  Belediyelere 'Kendi göbeğinizi kendiniz kesin' diyorlar."

"KEŞKE ÇİFTÇİYİ VE TARIMI KONUŞSAYDIK"

Yasa teklifiyle özel idarelere de sorumluluk alanlarındaki sahipsiz hayvanları en yakın bakımevine götürme sorumluluğunun getirildiğini anımsatan Barut, şunları kaydetti:
"Bakımevi kurmak , sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için 2028 yılı sonuna kadar kesinleşmiş bütçeden belediyeye pay ayrılması isteniyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Kanunu çıkarıyorsanız kendiniz de bu işin, bu taşın altına elinizi koymanız lazımdı. Belediyeleri artık bu kadar vatandaşla karşı karşıya getirip maddi yükümlülüğü de bu kadar yüklememeniz gerekiyordu. Bir de son olarak Tarım Komisyonu Başkanımıza sesleniyorum. Umudumdur, dileğimdir geçen günlerde de söyledim, keşke bu Komisyonda bu Hayvan Koruma Kanunu ’ndaki değişiklik teklifini değil, bunu hiç konuşmasaydık. Bütün sivil toplum kuruluşlarının, bilim insanlarının bir araya geldiği bir ortamda konuşsaydık. Bugün burada çiftçinin durumunu keşke konuşsaydık , buğday üreticisinin durumunu konuşsaydık. Mısır hasadı yapılacak birkaç gün sonra. Şu anda mısır üreticisi perişan . Fiyat bekliyorlar. Çiftçiler Birliği Başkanı 'Ne fiyat bekliyorsunuz? Görüşlerinizi yazın' diye bize bir mesaj göndermiş. Şu anda mısır 8 lira civarlarında, maliyeti 10 lira. Dolayısıyla tarımla ilgili, çiftçiyle ilgili bu Tarım Komisyonunda böyle çiftçiyi ilgilendiren bir konuyu çok yakında tartışmadık. Umut ediyorum , sizin başkanlığınız dönemde çiftçinin kaderiyle , geliriyle, onların gelirini yükseltici bir kanunu, maddeyi bu Komisyonda konuşmak nasip olur."

Kaynak: BÜLTEN