Ev sahibi ile kiracılar arasındaki gerginlikler bu yıl biraz daha da artacağa benziyor. Yıllardır aynı evde kiracı olarak oturan birini düşünün! Astronomik bir zamla karşılaştığı zaman ne yapacak?
Ev sahibi başlayacak konuşmaya; “Kızımı evlendireceğim, damat gelecek, evde tadilat yaptıracağım…” Yani kiracıyı çıkarmak için elli senaryo geçirecek aklından.
Sabit geliri olan kiracı da evden çıktığı takdirde başka kiralık bir ev bulamayacağını söyleyecek ve başlayacak tartışma. Çoğu zaman bu tartışmalar karakolda bitiyor. Dolayısıyla ev sahibi ve kiracı konusunda daha kalıcı ve ciddi yasal düzenlemeler gerekiyor.
Bakın yapılan bir araştırmaya göre konut satışları 2023 yılında son 8 yılın en düşük seviyesine gerilemiş. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. “Bir Bakışta Konut Piyasası 2023” başlığı altında bir rapor hazırlamış.
İpotekli konut satışlarındaki gerileme, artan kira bedelleri, yabancıya yapılan satışlardaki değişim, göçün satın almalara etkisi, öğrencilerin barınma sorunları ve 2024 yılına ilişkin sektör beklentileri hakkında detaylı veriler paylaşan araştırma sonuçları, konut piyasasına ilişkin gelişmelere ışık tutuyor.
Konut piyasasının bireylerin hayatının yanı sıra ekonomide de önemli bir role sahip olduğuna değinen araştırma sonuçları, 2023 yılı değerlendirmesi ve 2024 yılı beklentilerine ilişkin önemli göstergeleri ortaya koyuyor. Araştırma hakkında görüşlerini paylaşan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut satışları 11 aylık dönemde toplam 1.087.349 adetle 2015 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylece konut satışları 2023 yılında yüzde 15 oranında gerileme kaydetti. Konut piyasasındaki yavaşlamada konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğu görüldü. 2023 yılında görülen gerilemede en dikkat çekici veri, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının bugüne kadarki en düşük seviyesi olan yüzde 16’ya gerilemesi oldu. 11 aylık dönemde; ilk kez satılan konut adedi 328 bin 299, ipotekli olarak satılan konut adedi 171 bin 706, iş günü başına konut satış adedi ise 4 bin 687 olarak gerçekleşti” diyor.
2024 yılının önemli konu başlıklarından birinin konut fiyatlarındaki hızlı artış olduğuna işaret eden Makbule Yönel Maya, şöyle devam ediyor: “Temmuz 2021 itibarıyla oluşan negatif reel faiz ortamı ve enflasyon, konut yatırımının güvenli liman konumunu pekiştirdi. Konut fiyatları artışındaki ivme özellikle son iki yılda görüldü. Konut fiyatlarının geldiği mevcut seviye ise alım gücünde azalma ve kira fiyatlarında artış olarak kendini gösterdi. Bunlarla birlikte konut fiyatları üçüncü çeyrekte aylık bazda enflasyonun altında artış göstererek yavaşlama sinyalleri verdi. Yıllık nominal konut fiyat artışı yüzde 86,5 seviyesinde olurken, yıllık reel konut fiyat artışı yüzde 15,6, Türkiye geneli ortalama birim fiyat 30 bin 36 TL/metrekare olarak gerçekleşti. Diğer yandan konut piyasasında 2024 yılında üç ana başlığın gündemde olacağını düşünüyoruz. Bunlardan ilki yeni konut üretimini özendirici araçların geliştirilmesi, ikincisi deprem bölgelerinin yeniden inşası ve bunun finansman kaynaklarının ve kaynak akış rotasının oluşturulması, üçüncüsü ise yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada en önemli konu başlıklarından biri olan barınma sorunu”
Söylediklerine göre deprem bölgesinin yeniden inşası büyük önem taşıyor.
İkincisi barınma sorunu 2024’ün en önemli sorunu olarak karşımıza çıkacak gibi geliyor. Yani kiracıları zorlu bir yıl bekliyor.
Evinden çıksa o fiyata bir daha kiralık ev bulamayacak.
Evinden çıkmasa ev sahibi ile mahkemelik olacak.
Dileriz 2024, kiracılarla ev sahipleri arasında sorun yaşanmayacak bir yıl olur.