Adana’da elektrikli sobanın devrilmesi sonucu çıkan yangını hatırlayın. Hayatını kaybeden anne, baba ve ikiz çocukları gözyaşları içinde toprağa verilmişti.
Herkes yeni yıla mutlu bir şekilde girerken, biz gazetelerde, “Olay, 1 Ocak günü Yüreğir ilçesine bağlı Köklüce Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, anne Nazan (34), baba Enis (39), 2 yaşındaki ikiz kardeşler Demir ve Kaan Lamba, gece yeni yıla girdikten sonra elektrikli soba açık halde uyudu. Sabah saat 06.00 sıralarında bir komşu dışarı çıktığında, Lamba ailesinin evinin yandığını görüp hemen itfaiye ekiplerine haber verdi.” şeklindeki haberi okuyorduk.
Aslında bu haber ne ilk ne de sondu.
Çorum’un Alaca ilçesinde katalitik sobadan çıkan yangında bir ev hasar gördü. Ayhan Mahallesi Karanfil Sokak’ta yaşayan Hakan Ç., ısınmak içinde evde bulunan katalitik sobayı yaktı. Mutfağa geçen Hakan Ç., geri döndüğünde odada bulunan eşyaların alev aldığını gördü. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan Hakan Ç., yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine Alaca Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Alevlere müdahale eden itfaiye ekipleri, yangını kontrol altına alarak söndürdü.
İşte Çorum’dan bir haber daha okudunuz…
Eğer elektrikli ısıtıcılar konusunda gerekli önlemleri almazsanız, daha bu tür haberleri çok okursunuz. Bu yüzden mutlaka önleminizi alın!
Soğuk kış günlerinde yaygın olarak kullanılan elektrikli ısıtıcıların, sağlıklı ve güvenli kullanımı için dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken uzmanlar, farklı tiplerdeki bu ısıtıcıların güvenli kullanımına ilişkin hatırlatmada bulunuyor. Uzmanlar, infrared elektrikli ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları ve diğer cihazların kabloları denk gelmemesi gerektiğine vurguluyor. Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, elektrikli ısıtıcıların tehlikeleri ve güvenli kullanımına ilişkin değerlendirmede bulunurken, “İnfrared elektrikli ısıtıcılar ısının, ışıkla taşınır. Havayı ısıtmaz, karşısındaki cismi ısıtır. Bu yüzden açık havada kullanımı daha uygundur. İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısındaki yanıcı elyaflı giysiler veya çadır yalıtım malzemeleri gibi kolay alevlenir malzemeler tutuşup yangın çıkarabilir. Bu ısıtıcıların önünde birkaç metre boşluk bırakılmalıdır. İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısına sünger, koltuk gibi yanıcı eşyalar denk gelmemelidir. Bu ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları, HDMI kabloları, diğer cihazların kabloları denk gelmemelidir.” diyor.
Siz siz olun ısıtıcılar çalışır vaziyetteyken uyunmayın ya da evinizi terk etmeyin. Tesisattaki gevşeklikler en büyük yangın tehlikesidir, bunu göz ardı etmeyin. Prizdeki gevşeklikler, uzatma kablosundaki gevşeklikler, ısıtıcıdaki gevşeklikler en büyük tehlike noktalarıdır, bunları da unutmayın!