Kodlama nedir? Hiç duydunuz mu? Son zamanlarda gelişen teknolojiyle birlikte çocuklarımıza da kodlama eğitimi verilmeye başlandı. Birçok okul ve eğitim kurumu bunu destekliyor. Hatta okullarda müfredata da kodlamanın girdiği söyleniyor. Doğrudur. Ben şahsen çok faydalı buluyorum. Çocukların zihinsel becerilerini geliştirme açısından çok çok önemli.
Uzmanlar çocukların gelecekte ortaya çıkacak olan birçok mesleğe uyum sağlayabilmesi için kodlamayı öğrenmeleri gerektiğini söylüyor. Kodlama becerileri gelişen çocuklar da hem tasarım yapabiliyor hem de yeni ürünler ortaya çıkarabiliyor. Şu bir gerçek ki geleceğin yetişkinleri hangi mesleği seçerlerse seçsinler akıllı cihazları daha çok kullanmak durumunda kalacak. Her ne meslek grubu olursa olsun bilgisayardan telefona birçok teknolojik aleti kullanıyor olacak. Dolayısıyla kodlamayı bilen çocuklar ileride teknoloji alanında kendi programlarını yaratabilecek durumlara gelecekler daha çok düşünecekler, problem çözmeye odaklanıp kendi kişisel yazılımlarını oluşturabilecekler. Bu onlar için çok önemli olacak. Peki kod yazmayı öğrenmenin çocuklarımıza nasıl faydası olacak? İlk önce tabii ki analitik düşünme becerisi kazanacaklar. Olay ve durumlar arasındaki ilişkileri görecekler. Yaratıcı düşünmelerine yardımcı olacak. Problem çözme yetenekleri artacak. Sistematik ve planlı düşünecekler. Makinaların çalışma mantığının kavranmasına yardımcı olacak. 
Kodlamanın tam açılımı şudur: Bir görevi bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştirmek için çeşitli komut setleriyle yapılan uygulamalar. Bu sayede her öğrenci uygulama yazabilir. Matematiksel düşünme becerileri artabilir ve kendileri yeni şeyler geliştirebilir. Zaten geleceğin bilimadamları bilim insanları da böyle zihinsel ve bilişsel becerilere sahip olan insanlardan ortaya çıkıyor. 
Sanat nasıl duygusal anlamda zekayı ve hayat kalitesini arttırıyorsa, kodlama da zihinsel anlamda çocuklarımızın hayat kalitesini arttırıyor, yaşam standardını yükseliyor. Kodlama yapan bir kişi bir problemle karşılaştığında hemen neden sonuç ilişkisi kurup çözüme gidebiliyor. Kodlama becerisine sahip bir çocuğun en büyük hazinesi ise bana göre hayalini kurduğu ve aklına gelen bir şeyi yapabilme üretebilme becerisidir. Bu aynı zamanda bir çocuktaki özsaygıyı ve özgüveni geliştirir. 
Okuyan araştıran ve daima çocukları için en iyinin peşinde olan anne babalara sesleniyorum. Mutlaka çocuklarınızın bu eğitimi almasını sağlayın. Geleceğin mimarları doktorları bilimadamları olmaları yolunda onlara en güzel desteği bu şekilde verebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın. Haftaya görüşmek üzere…