Günümüzde her şeyde olduğu gibi iş yerleri de, beklenmedik olaylar ve risklerle karşı karşıya kalabiliyor. Yangın, su baskını, hırsızlık, doğal afetler veya üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar gibi durumlar, işletmelerin maddi kayıplar yaşamasına ve hatta faaliyetlerini durdurmasına neden olabilir. Özellikle büyükşehir ve sanayi bölgelerinde bulunan işletmeler için bu riskler daha da artmaktadır. Bu noktada, hem işyerini hem de işyerinin içindeki malları koruyan işyeri sigortaları devreye girerek işletmeleri güvence altına alıyor.
İşyeri olarak faaliyet gösteren market, kırtasiye, eczane , ofis, depo, atölye, fabrika, otel ve daha birçok işletmenin en büyük kabuslarından biri olan yangın ve sel-su baskınları, işyerleri için ciddi riskleri oluşturan nedenlerdendir.
Elektrik tesisatı ve doğalgaz tesisatındaki arızalardan kaynaklanan nedenler ile yanıcı maddelerin dikkatsizce kullanımı ve sigara gibi nedenlerle çıkan yangınlar, işletmelere büyük kayıplar yaşatabilmektedir. Yine su ve sel baskınları nedeniyle işyeri ve işyeri içindeki mallar ve makinalar kullanılamaz hale gelebilmektedir.
İşyeri sigortası, işyerinin mevcut binasını, demirbaşlarını ve içindeki malları koruyan bir sigortadır. Üretim tesisleri, depolar ve mağazalar gibi büyük miktarda mal ve ekipmana sahip işletmeler yangın, sel-su baskını veya hırsızlık gibi bir riskle karşı karşıya kaldıklarında üretimin ve ticari faaliyetin devamlılığını sağlamak konusunda ciddi zorluklarla karşılaşabilirler. Dahası market, restaurant, kırtasiye gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerin mesleki faaliyetlerini durdurmasına bile sebebiyet verebilir. O nedenle işyeri sigortası yaptırmak büyük önem arz etmektedir.
Bunların yanında işlertmeler için önemli bir yatırım alanlarından biri de dekorasyondur. Örneğin, bir restaurantın dekorasyonu, mutfak ekipmanları, özel tasarım mobilyalar, aydınlatma sistemleri gibi unsurlar milyonlarca liraya mal olabilmektedir. Risk gerçekleştiğinde maddi kayıbın nerelere kadar çıkabileceği görülmektedir. Doğru temelde yapılan bir poliçeyle tüm kayıplar, sigorta şirketi tarafından karşılanabilmektedir.
Sigorta şirketleri, işyeri sigortası yaptırmak istediğinizde sizden yangın alarm sistemleri, yangın söndürme cihazları bulundurma, güvenlik kameraları ve hırsızlığa karşı alarm sistemleri gibi tedbirler isteyebilir.
Sigorta şirketlerinin istediği bu düzenlemeler, işyerlerindeki riskleri en aza indirmeyi ve olası hasarların etkisini azaltmayı amaçlar. Bu düzenlemeler, hem işyeri sahiplerinin hem de sigorta şirketlerinin menfaatine olan önleyici tedbirlerdir. Bu sayede, işyerleri daha güvenli hale gelir ve olası hasarların maddi kayıpları en aza indirilir.
İşyeri sigortası yaptırırken, işletmenin ihtiyaçlarına en uygun teminatları sunan bir poliçe seçmek ne kadar önemliyse poliçe kapsamı, teminat miktarının doğru seçilmesi ve hasar durumunda en hızlı çözümü sunacak bir sigorta şirketiye çalışmak da o kadar önemlidir.
Unutmayın, işyeriniz sizin hayatınızı ekonomik olarak sürdürmenize olanak sağlarken varsa yanınızda çalışanların da hayatını sürdürmelerine olanak sağlar.