Nüfusun artması ve iş kollarının çeşitlenmesiyle hayatın her alanında karşılaşılabilecek riskler artmıştır. Bu nedenle meslek sahipleri, karşılaştıkları risklere karşı kendilerini güvence altına alma ihtiyacı duymaktadır. Burada sorumluluk sigortaları devreye girerek hem olası risklere karşı önleyici tedbirlerin alınmasını sağlar hem de risk gerçekleştiğinde maddi ve manevi kayıpların telafi edilmesini kolaylaştırır.
Birçok sorumluluk sigortası türü bulunmasına rağmen, en çok bilinen ve talep edilenler İşveren Mali Mesuliyet Sigortası, Mesleki Sorumluluk Sigortası ve Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Mesuliyet Sigortasıdır.
Bugün değineceğimiz Mesleki Sorumluluk Sigortası, bazı meslek kollarında yasal zorunluluk iken genel olarak zorunlu olmayan bir sigorta türüdür. Mali müşavir, sigorta acentesi, destek hizmetleri/çağrı merkezleri, avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi meslek mensuplarının mesleki hataları ya da ihmalleri nedeniyle oluşabilecek maddi ve manevi tazminat ile varsa yargılama giderlerini karşılar.
Bu meslekler arasında doktorların Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası yaptırması zorunlu iken diğer meslek mensuplarının mesleki sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu değildir. Ancak zorunlu olmasa da risk gerçekleştiğinde karşılaşılabilecek maddi kayıpların büyüklüğü nedeniyle yaptırılması önerilir.
Bazı meslek gruplarında iş yükünün ağır ve çalışma sürelerinin uzun olması, aile ihtiyaçlarının (çocukların okulları, servis, bakıcı vb.) karşılanması için ayrılması gereken zaman ve trafik gibi nedenlerle oluşan yorgunluk ve stres, hata yapma veya yapılması gerekenleri ihmal etme ihtimalini artırmaktadır.
Bu meslek mensuplarından bazılarının hataları veya ihmalleri, üçüncü şahıslara telafisi zor maddi ve manevi zararlar verebilmektedir. Bu zararlar, sürekli sakatlık, alınabilecek yüklü bir alacağın alınamaması ya da ihmal edilen bir nedenden dolayı tazminat ödemek zorunda kalınması gibi birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda sigorta şirketi, mesleki görevin gereği gibi yapılmaması, poliçede belirtilen kusurlu davranışlar nedeniyle sigortalı olan meslek mensubu yerine ödemeyi poliçede belirtilen limitler dahilinde yapar.
Üçüncü şahıslar, hata veya ihmal nedeniyle tazminat talebinde bulunabilirler. Bazı meslek mensupları, mesleki faaliyetlerini yerine getirirken poliçe başlangıç tarihinden 5 yıl öncesinde bile yapmış oldukları hatalardan doğan tazminatları sigorta şirketinin ödemesini ek teminat alarak sağlayabilirler.
Her meslek grubunun, meslekleriyle ilgili teminatlar ve eklenebilecek ek teminatlar hakkında araştırma yapması veya sigortacısına danışması kendi yararlarına olacaktır.