Dünya kapitalizmin çıkmaza girmesi nedeniyle enflasyon hastalığına yakalandı.

Ekonomisi iyi yönetilmeyen ülkeler, halkının daha çok yoksulluk çekmesine neden olurken, bazı ülkeler bunu fırsata çevirdi.

Gelişmekte olan bazı ülkeler gibi Türkiye'de çağına ayak uyduramadı. Sanayide, teknolojide geri kaldı. Üretmeden, yurt dışından lux ürünlere döviz ödemek için borçlandı. Yeni nesil yetişkin gençler yurt dışına gitti, gitmeye devam ediyor. Bu çöküşe neden oluyor.. Sistem kırılganlaştı.

 X     X    X    

Fiyatların yükseldiği, kredi imkanlarının daraldığı ortamda konuta erişim zorlaştı ve toplumun ev sahipliliği oranında düşme yaşandı. Türkiye’de konut sahipliği oranı son 20 yılda yüzde 65 seviyelerine yükselirken bugün yüzde 50 seviyelerine kadar geriledi. Geriye dönersek, konutta bugünkü kadar kötü yaşanmamıştı. 2003 yılından itibaren, vatandaşların konut ihtiyaçlarını karşılamak, daha modern bir Türkiye inşa etmek ve depreme karşı tedbir almak adına ‘Acil Eylem Planı’nı devreye alındı. Toplu Konut İdaresi yeniden yapılandırıldı. TOKİ’nin 2003 sonrası dönemde esas amacının konut açığının giderilmesi, alt ve orta gelir grubuna yönelik olarak başta konut ihtiyacı yüksek bölgeler olmak üzere, Türkiye’nin birçok şehrinde, 1 milyon 170 bin konut üretimi gerçekleştirdi.  Bu gün ise  deprem bölgeleri hariç, duraklama dönemini yaşıyoruz.. Artık konut almak zorlaştı.. Maliyetleri arttı, fiyatlar beklenenin üzerinde yükseldi.

Yıllardır bu konuda dinlediğimiz hikayeler geldi gözümün önüne...

CHP 1970'li yıllarda Bülent Ecevit ile hayali köy kentler kuracaktı. " Kırsal kalkınma" dediler. Herkesi ev sahibi yapacaktı, sınırlı kaldı...

1990 yıllarda "kim ne veriyorsa 5 katını vereceğim." söylemini AP'nin lideri başbakan Süleyman Demirel'den duyduk. DYP'nin başına geçen Tansu Çiller " Herkese biri ev, biri araba " olmak üzere iki anahtar vaat etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan " Konut sektöründe bir dizi tedbir aldık. Kentsel dönüşüm, TOKİ eliyle düşük gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapma sözü" verdi.  2023 bitti. Yılın son günleri ile vedalaşıyoruz..

   Konuta açığı her gün büyüyor..Konuta  erişim daha da zorlaştı..Umut 2024'e kaldı.  Umutsuz yaşanmaz!  

Yeni yılda yeni umutlara kavuşmanız dileğiyle;