İklim değişikliğinden mi yaşam şartlarının zorlaşmasından mı nedir bilinmez yoğun bir depresyon döneminden geçiyoruz. Kime sorsanız sıkıntılı, dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. Çocuğunu okula gönderen veli sıkıntılı, maaşıyla geçinemeyen emekli, işçi, köylü derken herkeste bir depresyon hali dikkat çekiyor.
Klinik Psikolog Hazal Akşahin, Sonbahar depresyonunun çoğu zaman aynı dönemde başlayıp son bulduğunu söylüyor.
Akşahin, “Yaz ve ilkbahar aylarında o kadar görülmese de bu depresyona maruz kalan vakalar da gözlemlenir. Sonbaharın sonlarına doğru ve kış ayının başlangıcında başlar ve ilkbaharın güneşli günlerinden yaz ayının sonuna kadar semptomlarda azalma görülür. Yapılan araştırmalara göre mevsimsel depresyon toplumun %5’lik bir kısmında görülür. Mevsimsel depresyon her yaştan kişilerde görülebilmektedir. Genel olarak ortalama 20-23 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak, diğer tüm depresyon türlerinde olduğu gibi kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü araştırmalarca kanıtlanmıştır. Eğer kişinin geçmişinde, ailesel yapısında, genetiğinde veya yaşadığı kötü bir deneyim varsa bu depresyon çeşidini yaşaması olağan olarak görülür.” diyor.
Böyle durumlarda devreye Melatonin ve Serotonin hormonunun girdiğini anlatıyor Akşahin…
Ve ekliyor; “Melatonin, uykumuzu düzenleyen bir hormondur. Karanlık olduğu zamanlarda melatonin hormonu yükselir ve gün ışığı arttığı zamanlarda da azalmaya başlar. Melatonin yükselince enerjide azalma ve çoğunlukla uyuşukluk hissedilir. Vücut rahatlar ve uykuya meyilli hale gelinebilir. Serotonin ise halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinir. Güneş ışınlarını gördüğümüz anda serotonin artışı yaşanır ve ruh halimizi keyiflendirmeyi sağlar. Kış aylarının yaklaşması ve günlerin kısalmasıyla serotonin miktarı da azalmış olur. Bundan sebeptir ki araştırmacılara göre, bu iki maddenin üzerimizde büyük bir etkisi olduğu kesin.”
Depresyona dikkat etmezseniz daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar sıkıntıdan uzak durun.
Her şeye rağmen yaşamak güzel.