Sabahtan akşama kadar çocuğun elinden cep telefonunu ya da tableti almak mümkün değil… Ya bir arkadaşıyla mesajlaşıyor, ya oyun oynuyor, ya konuşuyor, ya bir şeyler seyrediyor.
Sonunda olan gözlere oluyor ama onlar bunun farkına varamıyorlar. Günümüzde özellikle dijital teknoloji kullanımının artması ve açık havada geçirilen zamanın azalması, çocuklarda önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Örneğin, çocuklarda en yaygın görülen ve göz sağlığını ciddi şekilde etkileyebilen miyopi, bir başka deyişle uzağı net görememe sorununa yol açabiliyor.
Çocuğunuz bakıp da göremiyorsa ve siz de bunun farkında değilseniz okulda çok büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabilir. Üstelik son yıllarda çocuklarda miyopi görülme oranında ciddi artış olduğu belirtiliyor. Yapılan çalışmalar, miyopinin her dört çocuktan birini etkisi altına aldığını gösterse de Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2050 yılında nüfusun yaklaşık yarısının miyop olması bekleniyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Eraslan, miyopinin çocukların okul başarısını ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebileceğine işaret ederek, “Öyle ki tahtayı göremeyen çocuğun zamanla derslere olan ilgisi azalıyor ve notları düşmeye başlıyor. Oysa erken teşhis ve uygun tedaviyle uzağı görme sorununun ilerlemesi kontrol altında tutulabiliyor, hatta önlenebiliyor. Dolayısıyla çocukların her 6 ayda veya yılda bir, okul çağında ise özellikle okullar açılmadan önce göz muayeneleri olmaları ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kazanmaları yönünde ebeveynleri tarafından teşvik edilmeleri gerekiyor” diyor.
Eraslan, miyopi sorununda ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken kuralları şöyle sıralıyor: Gün içerisinde, akıllı telefon ve tablet kullanımı gibi yakın aktivitelerini olabildiğince kısıtlayın. Yakın aktivite sürecinde 20 dakikada bir 20 saniye mola vermesini ve 20 metre kadar uzağa bakarak gözünü dinlendirmesini sağlayın. Günde en az bir saat açık havada ve gün ışığında, tercihen kalabalık spor aktiviteleriyle zaman geçirmesi için teşvik edin. Evde, özelikle çalışma odasının iyi aydınlatılmış olmasına dikkat edin. Üç yaşındaysa akıllı telefon ve tablet kullanmasına izin vermeyin. Dört-altı yaş grubundaysa akıllı telefon ve tablet kullanımının 45 dakikayı aşmamasına özen gösterin. Daha uzun kullanım söz konusuysa iki-üç ayrı zaman diliminde olacak şekilde düzenleyin. En önemlisi, 6 ayda bir veya senelik olarak göz muayenesini alışkanlık haline getirin.
Kararı anne ve baba olarak sizler vereceksiniz.
Okula başlamadan önce çocuğunuzla konuşup bu sorunu çözmeniz gerekiyor. Yoksa yarın sorunlu bir karneyle yüz yüze kalabilirsiniz.
Okuduğunu anlayamayan ve baktığını net göremeyen çocuklarınız varsa zaman kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora gösterin…