Belki siz de farkındasınızdır. Son günlerde çevremizde kalp krizinden ölenlerin sayısı artıyor. Sağda solda konuşulanlara bakarsanız, ölenlerin ardından böyle konuşulduğuna dikkat edersiniz.
Bakın, eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu da, tatil için gittiği Yalova’da girdiği termal havuzda ölü bulundu. Arzu’nun geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdiği açıklandı. Elbette öncesinde göğüs ağrısı yaşadı mı yaşamadı mı onu bilemeyiz ama ölüm nedeninin kalp krizi olması bizi sağlık konusunda daha dikkatli olmaya çağırıyor. Göğüs ağrısı; farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, genellikle ciddi bir problemden kaynaklanmamakla beraber bazı durumlarda acil müdahale edilmesi gereken sorunların habercisi olabilir.
Göğüs ağrısının tipi, şiddeti, yeri ve süresinin ağrının nedenini belirlemede önemli rol oynadığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ersin Özen, “Göğüs ağrısına neden olan durumlar kalple ilgili ve diğer nedenlere bağlı olarak ikiye ayrılabilir. Kalple ilgili göğüs ağrısının tipik özellikleri vardır ve acil müdahale gerektiren durumlara bağlı ortaya çıkar. Göğüs ağrısı ihmal edilmemeli ve sebebi mutlaka araştırılmalı” diyor.
Göğüs ağrısına sebep olan pek çok farklı problem olduğunu ve farklı sebeplerden kaynaklanan göğüs ağrısının birbirinden ayrılan karakteristik özellikleri bulunduğunu paylaşan Özen, “Kalple ilgili göğüs ağrısında, hastalarda göğüste rahatsızlık hissi olur. Göğüste baskı, yanma, sıkışma tarzında ağrı görülür. Ağrı; çeneye, kola, omuzlara ve sırta yayılabilir. Kalple ilgili göğüs ağrısı birkaç dakikadan uzun sürer ve zaman zaman artıp azalan karakterde olabilir. Hareketle, aktiviteyle ağrının şiddeti artar, dinlenmeyle azalır. Göğüs ağrısına; nefes darlığı, soğuk terleme, yorgunluk, bitkinlik, bulantı ve kusma eşlik edebilir” diyerek, halkı bu konuda uyarıyor. Bu yüzden, aniden ortaya çıkan göğüs ağrısında hemen doktora başvurulmalı.
Bugün ‘geçer’ diye önemsemediğiniz göğüs ağrısı yarın karşınıza kalp krizi olarak çıkabilir.
Yaşınızı da göz önüne alarak, geçirdiğiniz en küçük bir göğüs ağrısında mutlaka hastaneye giderek, gerekli kontrollerinizi yaptırın.
Hafif bir ağrıda ‘Bana bir şey olmaz’ derseniz, büyüğü olduğunda gidecek doktor bulamayabilirsiniz.
Göğüs ağrısını küçümsemeyin!