Dünyada bilim insanlarının aldığı yıllık maaş ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki bilim insanları dünya ortalamasının çok çok altında asgari gelir düzeyinde maaş alıyor. Bu sözler Prof. Dr. İbrahim Ortaş’a ait. 

Öyle bir makale hazırlamış ki bir bilim insanı olarak yaşadıklarını gözler önüne sermiş.

Ne diyor Prof. Dr. İbrahim Ortaş!

“Bilim insanları, mevcut maaşları yoksulluk sınırın altında ve yetersizdir. Bilimsel araştırma yapmak ve akademik kariyer yapmak için uygun bir yaşam standardı sürdürmekte zorlandığımız ortadadır. Bütün göstergeler meslekler arasında düzensiz bir gelir dağılımı oluştuğunu göstermektedir. En mağdur olan kesimlerin ise, düze memurlar, öğretmenler ve üniversite çalışanları olduğunu öne çıkarmaktadır”

Biz işçiden, emekliden, memurdan söz ediyoruz ve onların her geçen gün yoksullaştıklarını yazıyoruz ama bilim insanlarının ne yaptığını aklımızdan bile geçirmiyoruz.

Ne diyor Prof. Dr. İbrahim Ortaş!

“Günümüzde değişik ülkelerin ve üniversitelerdeki bilim insanları farklı maaşlar almaktadır. Ancak hiçbir ülkede bilim insanları aldıkları maaşla toplumun gözünden düşürülmedi. Bilgi ve birikimine saygınlığı yanında toplumdaki ağırlığı da düşünülerek ikinci ek iş, özel hizmet,  puan peşinden koşturulmamalıdır. Ne yazık ki ülkemizde üniversitelerimizin bütçeleri ve üniversite çalışanlarının maaşları yoksulluk sınırının altında bulunmaktadır. Maaşlar, özellikle diğer ülkelerle karşılaştırıldığında mesleğimize ve saygınlığımıza zarar vermektedir. Bu gidişat hem akademisyenleri toplumun gözünde rencide etmekte, hem de üretkenliğini olumsuz yönde etkilemektedir.”

Şimdi düşünün!

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden bilim insanları Türkiye’ye geliyor ve üniversitelerde çalışma yapıyorlar.

Birisi sorsa, dese ki, “Ne kadar maaş alıyorsunuz?”

Bizim bilim insanlarının yüzü kızarır sanırım.

Belki de Avrupa’dan gelen bilim insanının harcırahı bile bizim bilim insanlarının maaşından daha çoktur.

Ne üzücü bir durum…

Bir önemli konuya daha temas ediyor Ortaş, diyor ki, “Devlet Üniversitesindeki bir Bilim İnsanı, Özel-Vakıf Üniversitelerindeki eşdeğerindeki maaşları kâğıt üstünde eşitlendi. Ancak fiili durumda çoğu akademiysen çok düşük maaş ile çalışırken küçük bir kısmı da çok çok yüksek maaşla çalıştırılmaktadır. Ancak kişilerin  beşte biri–onda biri kadar maaş alıyorsa, devletten maaş alan bazı kesimdeki çaycı, şoför (ki bu insanlar hak ettiklerinden fazlasını değil, azını bile alıyorlar) kadar maaş alamıyorsa, birileri gecede milyonlar kazanabiliyor ve Bilim insanlarına aylık yoksulluk sınırının altında maaş reva görülüyorsa, hangi saygınlıkla çalışacak.”

Evet bu bilim insanları hangi saygınlıkla çalışacaklar da aydınlık yarınlar için üniversitelerde öğrenci yetiştirecekler.

Hangi saygınlıkla…