İnsan omurgasız yaşayamaz. Omurganın da insana bakması için iyi korunması gerekiyor. Biliyorsunuz gelişen teknoloji hayatımızı kolaylaştıran tüm güzel gelişmelerinin yanı sıra telefon, tablet ve bilgisayar ekranına uzun süre bakmamıza neden oluyor. Ekran başında geçen bu hareketsiz saatler ve yanlış oturma pozisyonları da omurga rahatsızlıklarına neden oluyor.
Ancak hareketsiz yaşam kadar yanlış hareket etmenin de bel ve boyun hasarlarına yol açtığını biliyoruz. Çünkü masa başı çalışanların sık sık yaşadığı sorunların başında bu rahatsızlık geliyor.
Bu konuda Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Opr. Dr. Evren Fehmi Atay, sağlıklı bir omurga için günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gereken hususlar hakkında önemli açıklamalarda bulunuyor.
Atay, “Omurgamız bizi dik tutan sistemdir. En basit anlatımıyla omurgayı çocukların üst üste dizdiği küpler gibi düşünebiliriz. Vücudumuzdaki bu küplerin arasında jöle kıvamında bir yapı olduğunu hayal edelim. Bu jöle kıvamındaki yapı bizim sağa sola dönmemizi, hareket etmemizi veya arkamıza rahatça yaslanmamızı sağlar. Bu küplerin arkasında ise beyne ulaşan kanallar bulunur. Bunu da elektrik kablosu gibi hayal edebiliriz. Bu elektrik kabloları yani sinirler beyinden aldığı akımı uzuvlara, uzuvlardan aldığı uyarıları da aksiyon potansiyelleri şeklinde beyne ulaştırır. Yanlış hareket etmek ya da hareketsiz kalmak gibi durumlarda bu bölgede yaşanan rahatsızlıklar boyun ve bel bölgemizde ağrılara neden olur” diyor.
Bel ve boyun ağrılarının bir kısmı basit ağrı kesicilerle iki hafta içerisinde düzelebildiğini söyleyen Atay, “Ciddiye almamız gereken bel /boyun ağrısı problemleri ise kasların dışında, kemik dokuda veya jöle kıvamındaki disk dokusunda meydana gelen sinirleri sıkıştıran ve hasar verdiren sorunlardan oluşuyor. Mesela, ani öne eğilmeler sonrasında disk dokunun balon yapması yani fıtık oluşması ya da eklemlerdeki ufak kırıklar basit ağrı kesicilerle tedavi edilemeyen rahatsızlıklardandır. Tabii ki bel veya boyun fıtığının evreleri bulunuyor. Burada sinir dokusunun ne kadar ezildiği büyük önem taşıyor. Basit hasarlar fizik tedaviyle iyileştirilebilirken daha ciddi hasarlar ancak ameliyat ile tedavi edilebiliyor” diye uyarılarda bulunuyor.
Oturduğunuz masada daha ciddi sıkıntılarla karşılaşmak istemiyorsanız bu uyarılara mutlaka kulak vermeniz gerekiyor. 
Her şeyin başı sağlık, sağlığınıza dikkat edin. Oturup kalkarken dikkatli olun. Hele belirli bir yaşın üzerindeyseniz daha çok dikkatli olun. Yaşadığınız takdirde de omurga rahatsızlıkları konusunda mutlaka bir doktora başvurun.