Yeryüzünün her bir karışını didik didik araştırıyoruz araştırmasına da  denizlerin ,okyanusların derinliklerinde neler olup bittiğine, su altındaki biyoçeşitliliğin varlığının yaşamsal boyutta ne kadar ciddi önem taşıdığı konusuna pek  de hakim sayılmayız.

  İşte tam da bu noktada yakın zamanda Çukurova Üniversitesi ile T.C Tarım Bakanlığı ortaklığı çerçevesinde Finike Akdeniz açıklarında yapılan akademik çalışma mavi sularımızın derinliklerine adeta ışık saçtı. ’’Finike Denizaltı Dağları Bölgesi’nin İhtiyoplankton Topluluklarının Araştırılması’’ isimli projenin saha çalışması, başta Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Mavruk ve diğer değerli akademisyenler tarafından başarılı bir şekilde tamamlandı. Mavi sularımızdaki biyoçeşitliliğimizin korunması adına son derece önemli olan bu çalışma, bölgesel bazda da göğsümüzü kabarttı.

  2013 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen bu bölge Doğu Akdeniz’in en önemli derin ekosistemlerinden birini oluşturuyor. Yapılan çalışma ile birlikte hem derinliklerde canlı çeşitliliği belirlenmiş olup hem de yapılan modellerle iklim değişikliğinin bölgedeki canlıları nasıl etkileyeceğine dair önemli bilgiler elde edilmiştir.

   Bölgenin balık popülasyonunu belirlemek açısından da ciddi önem taşıyan bu proje, ülkemizin ulusal deniz jeopolitiği bakımından da son derece mühim. Bölgeye dair net bilgiler ve bölge çeşitliliğinin korunması için oluşturulan bu bilimsel altyapıyı  kuran Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Akademisyenleri ve Tarım Bakanlığına bir tebrik borcumuz var…