Yemek yedikten sonra sebebini bilmediğin şişkinlik yaşıyor musun? Öğünlerini yeterince sindiremiyor olabilirsin.
Bozulan mide ve bağırsak sistemi, bazı sindirim enzimlerinin eksikliği ve mide asitliğinin bozulması öğünlerin yeterince iyi sindirilememesine neden olur. Bozulan mide asitliği sindirimi zorlaştırdığı gibi bazı bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluşturarak enfeksiyonların gelişimi için de uygun bir ortam sağlar.
Olması gereken mide asitliğinin pH’si 1 ile 1,5 arasındadır. Bu oranın yükselmesi asitlik düzeyinin azalmasına neden olur.
· Yüksek karbonhidrat tüketimi
· Süt ve süt ürünlerinin fazlaca tüketimi
· Mide koruyucu ilaçlar
· Dengesiz beslenme
· Stres, alkol ve sigara kullanımı mide asitliğinin bozulmasına neden olan başlıca etmenler.
Beslenme düzeninde yapılacak bazı değişikliklerle azalmış olan mide asitliği tekrar 1-1,5 seviyelerine getirilmelidir.
· Elma sirkesi ve turşu gibi mide asitliğini artıracak besinler rutinlere mutlaka dahil edilmeli.
· B1 ve B6 vitamini yetersiz alınıyorsa dışardan desteklenmeli,
· Protein ve yağlardan zengin bir beslenme rutini oluşturulmalı,
· Mümkün oldukça karbonhidrat tüketimini en aza indirilmeli,
· Yoğurt, kefir, şalgam gibi bağırsak florasını güçlendirecek ve sindirim sistemini rahatlatacak besin grupları günlük beslenme rutinine dengeli bir şekilde eklenmeli.
Unutmayalım ki bu öneriler genel önerilerdir. Tek sorun mide asitliğinin bozulması olmayabilir. Kişiler bireysel olarak ve bütüncül bir şekilde değerlendirilmeli, gerektiğinde sindirim enzimleri laboratuvar tahlilleriyle kontrol edilerek bazı enzimlerin yetersizliği durumlarında ayrıca düzenlemeler yapılmalıdır.
Sağlıklı günler.